27 de junio de 2022 | Actualizado 12:26
BRANDED CONTENT

El Port de Tarragona es posiciona com un node ferroviari estratègic al III Rail Day

Branded Content:

El Port de Tarragona es posiciona com un node ferroviari estratègic al III Rail Day

La ubicació privilegiada del recinte i les seves inversions en intermodalitat converteixen Tarragona en un punt clau per al desenvolupament del Corredor Mediterrani

El Port de Tarragona s’ha consolidat durant el III Rail Day com el punt de trobada i debat transversal per al sector ferroviari i marítim. Aquesta jornada ha revalidat l’èxit de les dues anteriors edicions, en el seu retorn a la presencialitat amb més de 120 inscrits, que van reafirmar l’interès i la importància de pujar les mercaderies al tren per descarbonitzar i descongestionar el transport. El port català aposta decididament per la intermodalitat, que defineix com la millor eina per optimitzar la cadena logística i així oferir el millor servei als seus clients, incidint en la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori.

“La visió del ferrocarril ha canviat en els últims anys des del punt de vista social, polític i empresarial”
Josep Maria Cruset President del Port de Tarragona

L’estratègia i el potencial ferroviari del Port de Tarragona van rebre l’aval dels operadors, carregadors, autoritats i experts en ferrocarril presents en la jornada. Al llarg de sis ponències, dues taules rodones i un espai de networking, els protagonistes del negoci logístic van assistir al debat, on es van diagnosticar els reptes que planteja l’objectiu d’augmentar la quota ferroviària. L’emergència climàtica, l’arribada del Corredor Mediterrani a Tarragona, l’abast dels ecoincentius i la proliferació de ports secs, van ser alguns dels temes més destacats durant la trobada ferroviària.

Els assistents al III Rail Day van poder conèixer de primera mà l’estratègia que el port català està desplegant per pujar contenidors i tràfic rodat al tren, “unes inversions que vam iniciar fa anys i que conflueixen en l’horitzó temporal de 2023”, va explicar el president de l’autoritat portuària, Josep Maria Cruset. “La visió del ferrocarril ha canviat en els últims anys des del punt de vista social, polític i empresarial: el sector ha detectat oportunitats i això ens ha permès pujar al tren mercaderies que abans ens deien que seria impossible”, va celebrar el màxim responsable portuari. Aquesta dinàmica ha facilitat a l’autoritat portuària la inversió en terminals ferroviàries, com demostren les actuacions realitzades a la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo:

HORITZÓ 2023: L’ESTRATÈGIA INTERMODAL DEL PORT DE TARRAGONA

La directora de Desenvolupament de Negoci del Port de Tarragona, Genoveva Climent, va destacar el potencial del port tarragoní, situat en un lloc estratègic per al Corredor Mediterrani, i va desgranar el detall de les inversions realitzades amb la vista posada en la seva arribada al recinte. “Tenim un territori privilegiat, amb un entramat industrial potent, un port internacional, un aeroport i molt bones connexions terrestres (AP-7, A-7, T-11), que connecten amb València, Barcelona i la vall de l’Ebre”, va manifestar Climent. “Tenim una xarxa ferroviària que passa al costat del port”, en la qual “d’aquí a uns mesos veurem l’arribada de l’anhelat Corredor Mediterrani, del qual tan sols ens separen 80 quilòmetres”.

“Hem volgut aprofitar el gran potencial que tenim com a territori dissenyant l’estratègia Horitzó 2023”, va assegurar la directiva del Port de Tarragona. D’aquesta manera, a finals del pròxim any, confluiran l’entrada en funcionament de la renovada terminal de la Boella de la mà de CTC –liderada per BASF-, la finalització de la terminal de Guadalajara-Marchamalo i el desenvolupament urbanístic de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), així com l’arribada de l’ample de via estàndard al Port de Tarragona. Tots aquests desenvolupaments conformen l’aposta portuària per convertir-se en un node ferroviari estratègic, situat en la convergència del corredor de l’Ebre i el Mediterrani, en la denominada ‘Y catalana’.

“A Tarragona, els clients podran diversificar la càrrega i portar-la cap al sud o cap al centre de la península”, va destacar la directora de desenvolupament de negoci del port. La inversió en ports secs com el de Guadalajara-Marchamalo donarà sortida directa a la mar a tràfics que es mouen majoritàriament per carretera, la qual cosa suposa una oportunitat per expandir l’àrea d’influència del Port de Tarragona. “Vam estar analitzant on endinsar-nos en el nostre hinterland i ens va decantar per realitzar una tercera terminal a Guadalajara”, just abans de l’inici de la xarxa de rodalies de Madrid. Climent recorda que “sempre s’havia dit que el port de Madrid era el de València, perquè tenia una xarxa viària gratuïta”, mentre que la catalana era de pagament pels peatges. No obstant això, “per tren, cap al nord de Madrid, estem equidistants, la qual cosa genera un atractiu afegit”.

La rellevància del transport marítim en el comerç internacional fa que “qualsevol disrupció pugui ser catastròfica”, va alertar Genoveva Climent. Davant la crisi generada pel coronavirus, el bloqueig del canal de Suez, el temporal Gloria, la guerra a Ucraïna o la congestió del port de Shangai, “la clau és la intermodalitat, perquè la cadena de subministraments sofreixi el menys possible”. Les inversions realitzades i previstes pel Port de Tarragona apunten a aquest objectiu, així com la celebració del Rail Day. El recinte ja ha començat a preparar la quarta edició, que es durà a terme en el marc d’Horitzó 2023, un any clau per a la intermodalitat de la província, el país i el continent europeu.