1 de julio de 2022 | Actualizado 17:50

Catalunya llança subvencions per a ajudar a implantar zones de baixes emissions en el territori

Les ajudes ascendeixen a sis milions d'euros i van dirigides a municipis d'entre 20.000 i 230.000 habitants fins a l'any 2025
AMB

La conselleria de Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Catalunya ha convocat subvencions per valor de sis milions d’euros per ajudar les administracions locals del territori a “dissenyar i implantar” zones de baixes emissions (ZBE). Concretament, el desemborsament anirà dirigit als municipis d’entre 20.000 i 230.000 habitants i es desplegarà des del 2022 fins al 2025. D’aquesta manera, els ajuntaments que poden optar a aquests fons ascendeixen a 65, entre els quals destaquen importants nuclis de població com Terrassa, Badalona, Sabadell, Lleida o Tarragona. En aquest primer any, el paquet d’ajudes ascendeix a 4,5 milions d’euros provinents del Fons Climàtic, que es nodreix amb la meitat dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2.

4,5 milions d'euros

Del total de sis milions destinats en ajudes, 4,5 es desemborsaran durant el 2022

D’aquesta manera, la Generalitat assegura que dona “compliment al compromís de donar suport als municipis” en la definició i execució dels projectes relacionats amb les ZBE, anunciat al març per la consellera de Acció Climàtica, Teresa Jordà, durant la tercera Cimera de la Qualitat de l’Aire. En aquesta trobada, l’Executiu català va signar un acord amb un conjunt d’autoritats locals, organitzacions i agents socials i econòmics, segons el qual les ZBE s’ampliaven a municipis de més de 20.000 habitants abans de finalitzar l’any 2025.

Fins a aquest moment, l’obligatorietat d’establir ZBE se circumscriu a la normativa estatal, que tan sols incumbeix els municipis de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 amb valors superiors al límit establert. Segons la Generalitat, per afavorir polítiques alternatives a la utilització de vehicles en centres urbans, “és necessari ajudar als municipis i les entitats locals, que han d’afrontar aquest repte al més aviat possible per a contribuir a la mitigació del canvi climàtic i millorar la qualitat de l’aire”.

ACTUACIONS SUBVENCIONABLES
La convocatòria d’aquestes ajudes preveu subvencionar diferents fases, des del disseny fins a la implementació de les ZBE. D’aquesta manera, en primer lloc, s’inclouen la redacció de projectes de disseny, d’informes tècnics o d’estudis de viabilitat, per un import màxim de 25.000 euros. En segon lloc, per a dur a terme la implantació de ZBE, les ajudes ascendeixen a un màxim de 200.000 euros, sempre que no superi el 85% del cost total de les actuacions.

La Generalitat preveu definir l’àmbit d’aplicació de les ZBE en municipis de més de 50.000 habitants “abans de finalitzar el primer semestre de l’any 2023”. Per a la resta de municipis, posterga la data a quan acabi el primer semestre de 2024. Posteriorment, s’establirà el cronograma d’implementació previst, en el qual “es contempla en un primer estadi les situacions d’episodi ambiental de contaminació atmosfèrica” i també es preveuen períodes “específics i transitoris” d’adaptació a les restriccions. Finalment, es definiran les mesures complementàries, les característiques, la gestió i la comunicació de les ZBE.