27 de junio de 2022 | Actualizado 12:26

El SIL torna a escena per actuar com a epicentre de l’ecosistema de les startups logístiques

El saló, que se celebrarà entre el 31 de maig i el 2 de juny, incorpora per primera vegada un espai dedicat al networking per a startups
La directora general de la Zona Franca de Barcelona i del SIL, Blanca Sorigué, i el delegat especial de l'Estat a la Zona Franca de Barcelona i president del SIL, Pere Navarro, durant la presentació d'aquesta nova edició | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

El Saló Internacional de la Logística (SIL) torna a la presencialitat amb el focus posat en les transformacions i disrupcions que ha viscut el sector durant la pandèmia. La directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i del SIL, Blanca Sorigué, ha reconegut que si bé “el sector de la logística sempre ha innovat molt, durant aquests últims dos anys ho ha fet més que mai”. Per aquest motiu, el saló comptarà en aquesta edició amb la major participació de startups de la seva història, “més de 150”, que tindran per primera vegada un espai dedicat al networking.

De fet, la tornada a la presencialitat suposa el gran al·licient d’aquesta edició, que potenciarà la creació de sinèrgies entre els diferents actors de la cadena logística. En aquesta ocasió, a les tradicionals sessions de networking ‘one to one’ del Círculo Logístico i el Círculo del Retailer, se’ls suma com a novetat el Cercle de la Startup. Aquesta inicitiva “genera un valor incalculable”, ha celebrat Sorigué, “perquè planifiquem la visita dels decision makers, dels compradors i d’aquells que venen a fer negoci”.

“Ens ha sorprès la presència de startups en aquesta edició, són moltes més de les previstes”
Pere Navarro Delegat especial de l'Estat a la Zona Franca de Barcelona

“Ens ha sorprès la presència de startups en aquesta edició, en la qual participaran moltes més de les que havíem previst”, ha celebrat el delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona i president del SIL, Pere Navarro. “En aquests anys de pandèmia, han aparegut moltes empreses relacionades amb la nova economia i estan funcionant molt bé”, ha afegit, una cosa que destaca “en un sector que es percep com a molt tradicional”. D’aquesta manera, l’esdeveniment d’enguany comptarà amb un major nombre d’empreses tecnològiques, que exposaran les seves innovacions de la indústria 4.0, com el blockchain, la intel·ligència artificial, el tractament de dades o la internet de les coses.

El protagonisme de les startups també es traduirà en els premis lliurats a la Nit de la Logística, que se celebrarà al Museu Marítim de Barcelona el dimecres 1 de juny. Es reconeixerà el valor aportat per les companyies en quatre categories: premi a la sostenibilitat, a la innovació logística, al talent i a la millor startup. Per a aquesta última, la Zona Franca de Barcelona, en col·laboració amb La Salle Technova, ha triat les 10 empreses “més disruptives” d’entre les 150 startups que van presentar la seva candidatura al Start-up Innovation Hub.

“Els tres eixos d’aquesta edició són la generació de negoci, el coneixement i el networking”
Blanca Sorigué Directora general de la Zona Franca de Barcelona i del SIL

Quant al premi al talent, Pere Navarro ha reconegut que “moltes empreses ens expliquen que no tenen grans problemes per trobar rondes de finançament, però es troben amb dificultats per trobar talent”. En aquest sentit, ha posat en valor el paper de les noves tecnologies en la creació d’ocupació logística de qualitat. “La logística representa l’accés de molts joves al seu primer lloc de treball, que en moltes ocasions és precari”, ha manifestat, “però també estan sorgint professions amb grandíssim valor”.

VISIÓ TRANSVERSAL DEL SECTOR
El SIL 2022 se celebrarà entre el 31 de maig i el 2 de juliol al Pavelló 8 del recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona, encara que també es podrà seguir per streaming. En aquesta edició, els organitzadors preveuen superar els 12.000 visitants i comptar amb més de 650 empreses expositores, que presentaran “més de 100 innovacions en exclusiva a nivell mundial”. Quant al congrés, hi haurà ponències de més de 300 experts en un total de 80 sessions, que estaran repartides en quatre sales diferents. Des del SIL han insistit que els tres grans eixos d’aquest esdeveniment, que busca representar el conjunt de la cadena de subministrament, són “la generació de negoci, la transmissió de coneixement i l’impuls del networking”, ha enumerat Blanca Sorigué.

Es preveu superar els 12.000 visitants i l’esdeveniment comptarà amb més de 650 empreses i 300 panelistes

En aquesta edició, la comunitat autònoma convidada és Extremadura, la presència de la qual es materialitzarà amb el president Guillermo Fernández Vara i el seu equip de govern, així com diferents empreses de la regió. “Extremadura ens presentarà el seu pla de logística, que està molt relacionat amb el desenvolupament de la comunitat autònoma, però també amb la seva relació amb la resta d’Espanya i Portugal”, ha explicat Pere Navarro. “La seva estratègia és rellevant per a la Península Ibèrica i per al conjunt del sud d’Europa, des del punt de vista logístic i econòmic”, ha ressenyat.

El delegat especial de l’Estat a la Zona Franca de Barcelona també ha ressaltat el protagonisme de la logística en el nostre dia a dia, que s’ha demostrat “imprescindible” durant els últims dos anys. “La logística és aquest sector crucial en les nostres vides al qual la societat mai havia prestat massa atenció”, ha manifestat, però ara “la pandèmia ha posat en valor la seva funció i tot el que ens aporta en el nostre dia a dia”.