28 de febrero de 2024 | Actualizado 19:02

Adif adjudica el contracte d’obres de La Llagosta i licitarà la gestió de la terminal a final d’any

El contracte ha estat concedit a la UTE composta per Sacyr Construcción, Sacyr Neopul i Copcisa per un total de 59,6 milions d'euros
Javier García Fortea, subdirector comercial d'Adif | P.B.

El gestor d’infraestructures ferroviàries Adif ha adjudicat el contracte d’obres d’adequació de la terminal La Llagosta (Barcelona) per un total de 59,6 milions d’euros. Així ho ha manifestat la companyia pública durant una ponència en el Saló Internacional de la Logística (SIL), on va confirmar que l’UTE integrada per Sacyr Construcción, Sacyr Neopul i Copcisa completarà les obres en un termini estimat de 26 mesos. Al mateix temps, han llançat la licitació del contracte per a dotar a la infraestructura de noves instal·lacions de seguretat i comunicacions amb un pressupost de 19,6 milions d’euros.

En paral·lel, es llançarà la licitació de l’adjudicació del servei a un explotador en l’últim trimestre d’enguany perquè s’adjudiqui en el primer trimestre de 2023. Des d’Adif han assenyalat 2025 com la data en la qual començarà a operar la nova terminal de La Llagosta, en concret en l’últim quadrimestre hauran d’estar les infraestructures disponibles.

Actualment, la terminal de La Llagosta, tal com han explicat des d’Adif, s’utilitza per a campes d’automòbils. Amb les actuacions per a la seva adequació, la infraestructura disposarà de cinc vies connectades al Corredor Mediterrani i cinc vies mixtes, tant d’ample ibèric com d’internacional o UIC. A aquestes, s’afegiran altres quatre vies per a trens de 750 metres de longitud que donaran servei a l’explotació intermodal amb tres grues pòrtic per a la càrrega i descàrrega de utis (unitats de transport intermodal) i una més per a la càrrega i descàrrega de mercaderia general.

“La Llagosta serà la porta natural de mercaderies des d’Europa”
Ramón Moraleda Subdirector de Serveis Logístics Nord-est d'Adif

“A més d’aquestes quatre vies”, ha explicat el subdirector de Serveis Logístics Nord-est d’Adif, Ramón Moraleda, “la zona intermodal que treballarem és de 105.000 metres quadrats”. De fet, La Llagosta posarà a disposició 360.000 metres quadrats per a contenidors, automòbils i també per a autopista ferroviària, segons ha desgranat Ramón Moraleda. En total, la terminal tindrà una capacitat de 170.000 utis. Al mateix temps, “estarà connectada a la xarxa mòbil de 5G”, per la qual cosa l’operador de la terminal “tindrà aquesta xarxa a la seva disposició”, ha assenyalat el subdirector de Serveis Logístics Nord-est d’Adif.

“Es busca incrementar tràfics intraeuropeus del 3% al 10% amb les actuacions a La Llagosta”
Javier García Fortea Subdirector comercial de Adif

Ramón Moraleda ha destacat també que la vocació de La Llagosta és el transport internacional: “Serà la porta natural de mercaderies des d’Europa”. L’objectiu és incrementar la quota de tràfics intraeuropeus en 2.600 trens. “Amb tot això es busca incrementar l’entrada de tràfics intraeuropeus del 3% al 10%”, ha manifestat el subdirector comercial d’Adif, Javier García Fortea. Per a això, se sustenten en la seva proximitat al port de Barcelona “per a transferir la càrrega cap al port o cap a l’interior mitjançant el Corredor Mediterrani” i en la seva connexió amb les principals carreteres de l’entorn de Barcelona.