29 de junio de 2022 | Actualizado 18:16

El port de Barcelona exportarà el seu model de smart port en la missió empresarial a Tailàndia

Luz Pérez serà la nova representant del recinte portuari per als països de l'ASEAN com a part de la seva estratègia de consolidació a Àsia
El president del port de Barcelona, Damià Calvet, i el cap de Relacions Externes del port, Manel Galán | P.B.

L’Autoritat Portuària de Barcelona portarà el seu model de smart port, innovació i formació a Tailàndia durant la missió empresarial, que enguany se celebrarà entre el 22 i el 28 d’octubre. Després de tres anys marcats per la pandèmia, la institució portuària catalana reprendra la presencialitat d’aquesta trobada comercial amb un nou destí inclòs en l’Associació de Nacions de l’Àsia Sud-oriental (ASEAN).

“Tailàndia és un dels països més atractius del món per a la inversió estrangera”
Damià Calvet President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

En realitat, aquest destí ja s’havia triat el 2019 en finalitzar la missió empresarial al Japó, però es va posposar pel context sanitari i es va optar per una versió en línia amb Colòmbia el 2020 i amb Corea del Sud el 2021. “Tailàndia és un dels països més atractius del món per a la inversió estrangera”, ha destacat Damià Calvet. De fet, ja ha aixecat l’interès de diverses companyies: “Hem rebut moltes peticions d’interès d’empreses”, ha afegit el cap de Relacions Externes del port, Manel Galán.

A més de l’espai per a contactes bilaterals, en el viatge empresarial se celebraran sessions tècniques, com el seminari de duanes, que ha estat demandat per participants tant de l’origen com de destinació, i existeix la possibilitat de desenvolupar altres dues. Un d’ells versaria sobre la innovació i els smart ports, on el port de Barcelona tindrà l’ocasió de compartir la seva experiència de les jornades relatives a aquesta temàtica, i el segon se centraria en la formació. La missió empresarial visitarà, així mateix, el port de Laem Chabang, la infraestructura que més contenidors mou del país, encara que la resta de trobades es realitzaran a Bangkok.

AUTOMOCIÓ I ENERGIES RENOVABLES COM A VECTORS DELS INTERCANVIS
Des de la seva arribada a Vietnam, el port de Barcelona veu la “regió del Sud-est Asiàtic com una regió estratègica”, en paraules de Manel Galán. Posseeix una localització pròxima a altres mercats asiàtics que converteix al país en plataforma a la resta d’Àsia. La seva inclusió en l’ASEAN facilita aquesta connectivitat, ja que Tailàndia és el segon país d’aquesta associació internacional per rang de PIB, només per darrere d’Indonèsia. Al mateix temps, és un dels països més dependents de les exportacions (l’equivalent al 66% del seu PIB).

En relació als sectors més interessants per a les empreses espanyoles importadores i exportadores són l’alimentació, l’agroindústria, l’equipament mèdic, el turisme, les energies renovables, les infraestructures del transport i l’automoció. Des del port de Barcelona asseguren que són el primer d’Espanya en volum amb Tailàndia i també Catalunya lidera en l’àmbit de les comunitats autònomes, tant en tones com en valor de les mercaderies. En total, el 2021 el port de Barcelona ha registrat 256.000 tones amb Tailàndia, el 9,3% més que en 2019, i uns 22.558 teus. Els tràfics estan molt diversificats, però principalment corresponen a productes químics, pasta de paper, automoció i maquinària industrial, ha desgranat el president del port català.

LUZ PÉREZ, NOVA REPRESENTANT PER AlS PAÏSOS DE L’ASEANCom a part de la seva estratègia de reforçar les relacions comercials amb els països de l’ASEAN, el port de Barcelona ha nomenat a Luz Pérez com el seu representant amb els països inclosos en l’associació internacional. Luz Pérez ja havia realitzat labors de representació al Sud-est Asiàtic per a l’autoritat portuària i, com a part d’aquesta labor, es va implicar en l’organització i execució de la missió empresarial a Vietnam.