1 de julio de 2022 | Actualizado 17:50

La patronal catalana proposa crear una agència per a vigilar la inversió en infraestructures

Foment demana als grups parlamentaris un projecte de llei per crear una agència independent que controli el compliment de l'Estat
Foment del Treball

La principal organització patronal de Catalunya, Foment del Treball, proposa crear una agència independent que “vigili l’execució de les inversions en infraestructures de l’Estat a Catalunya”. Així ho ha afirmat el seu president, Josep Sánchez Llibre, en declaracions a la cadena pública Catalunya Ràdio. D’aquesta manera, la patronal catalana de les grans empreses presentarà als diferents grups parlamentaris una proposta de projecte de llei, amb la intenció que l’assumeixin i la portin al Congrés dels Diputats.

“És el moment de donar un cop sobre la taula i que l’Estat compleixi les obres pressupostades”
Josep Sánchez Llibre President de Foment del Treball de Catalunya

L’entitat catalana denúncia l’incompliment d’inversions en infraestructures, que segons els estudis de la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC), ha sumat un dèficit de 35.000 milions d’euros entre els anys 2009 i 2022. “És el moment que els empresaris, la societat civil i les administracions diguin que ja n’hi ha prou”, ha expressat Sánchez Llibre, “i que donin un cop sobre la taula per a intentar que l’Estat compleixi amb les obres pressupostades en els pressupostos generals de l’estat”.

D’aquesta manera, l’objectiu de l’agència proposada seria vetllar per l’execució de les inversions pressupostades, participar en la selecció de projectes d’inversió, així com en la seva quantificació de cara als Pressupostos Generales del Estado, i promoure la seva licitació pública i execució. En aquesta entitat independent participarien l’Administració de l’Estat, la Generalitat de Catalunya, les administracions locals catalanes i la societat civil del país.

Abans de la presentació de la proposta de llei als grups parlamentaris catalans, el president Sánchez Llibre l’exposarà dilluns que ve en la reunió de la junta directiva de Foment del Treball. Segons ha asseverat, l’incompliment de les inversions pactades “és un escàndol i una vergonya”, perquè “redueix la competitivitat empresarial, la possibilitat de realitzar ampliacions i de continuar creixent per garantir la cohesió social”.

LA CAMBRA DE COMERÇ EXIGEIX CELERITAT EN EL CORREDOR MEDITERRANI
Per la seva part, la Cambra de Comerç de Barcelona ha assenyalat en un comunicat la necessitat d’“accelerar les tramitacions d’estudis i projectes en les infraestructures catalanes”, tant per part de l’administració central com del Govern català. Entre els “grans projectes estratègics per a Catalunya”, tant ferroviaris com viaris, ha enumerat les obres per al Corredor Mediterrani, el Pla de Rodalies 2020-2030, els accessos al port de Barcelona i l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, entre altres. Segons afirmen, es requereix “una forta empenta des del territori”, ja que aquests projectes es troben “o bé molt endarrerits, o no compten amb suficient consens o estan gairebé oblidats”.