29 de noviembre de 2023 | Actualizado 8:01

Adif i el port de Barcelona crearan una societat conjunta per gestionar el node ferroviari

Train Port Barcelona, participada al 50% per tots dos, explotarà el node i serà accionista minoritari en la terminal d'autopistes ferroviàries
Adif

El gestor d’infraestructures ferroviàries Adif i l’Autoritat Portuària de Barcelona crearan una societat conjunta per al desenvolupament i gestió del node logístic ferroviari de la capital catalana. Train Port Barcelona estarà participada al 50% per tots dos actors i haurà de ser aprovada pel Consell de Ministres. La seva constitució estava prevista en el protocol de col·laboració del port de Barcelona per impulsar la construcció dels nous accessos terrestres i ferroviaris, datat a l’octubre del 2020 i signat per l’aleshores ministeri de Foment, la Generalitat de Catalunya, Adif i Puertos del Estado.

Train Port Barcelona serà el responsable de planificar i desenvolupar les infraestructures que conformen el node logístic de Barcelona previst en el protocol. Al mateix temps, serà l’interlocutor directe davant operadors i terminals ferroviàries. En relació a aquestes últimes infraestructures, la societat construirà i explotarà la Terminal Logística Intermodal del port en règim de concessió de domini públic. A través d’una inversió prevista que supera els 22 milions d’euros, aquesta instal·lació s’emplaçarà en una superfície de 13,8 hectàrees i disposarà d’una platja de quatre vies, dues grues pòrtic i una zona d’emmagatzematge de contenidors. També es preveu que la societat entri en l’accionariat de la futura terminal d’autopista ferroviària, un projecte de Cimalsa i VIIA que encara està en redacció, amb una participació minoritària.

A més, la nova societat pública explotarà la terminal intermodal La Llagosta en règim d’arrendament, en la qual invertirà 25 milions d’euros en una primera fase per disposar d’una platja de quatre vies, dues grues pòrtic i una zona d’emmagatzematge de contenidors de 14,5 hectàrees. Com en el cas de la Terminal Logística Intermodal del port, Train Port Barcelona explotarà també La Llagosta per un termini de 50 anys. Altres actuacions de la nova empresa seran la gestió i explotació del Centre de Gestió Ferroportuari de Barcelona (CGFB), responsable de la planificació i coordinació dels serveis entre Can Tunis i les diferents terminals ferroviàries del port de Barcelona. Finalment, la societat prestarà serveis de maniobra i operacions de tren.

Al començament de juny, Adif va adjudicar el contracte d’obres d’adequació de la terminal La Llagosta a la UTE integrada per Sacyr Construcción, Sacyr Neopul i Copcisa per finalitzar les actuacions en 26 mesos amb un pressupost de 59,6 milions d’euros. Al mateix temps, es llançarà la licitació de l’adjudicació del servei a un explotador en l’últim trimestre de l’any per conèixer l’adjudicatari a l’inici del 2023. L’objectiu és que La Llagosta comenci a operar el 2025. En relació a la terminal d’autopista ferroviària, en el pla director urbanístic (PDU) de la Terminal Logística Intermodal del port de Barcelona es contempla una via de càrrega i descàrrega de 750 metres, i una vegada es desenvolupi al complet, dues línies d’autopista ferroviària operaran amb un tràfic de deu circulacions al dia, cinc de recepció i cinc d’expedició. Respecte al complex ferroviari de Can Tunis, Adif va adjudicar al febrer a la constructora Comsa les obres de l’ample mixt entre l’estació i el port de Barcelona i al gener va adjudicar a una UTE liderada per Acciona el contracte d’execució d’obres per implantar l’ample internacional.