13 de julio de 2024 | Actualizado 16:57
BRANDED CONTENT

Port de Barcelona: a l’avantguarda de l’economia blava

Patrocinat per:

Port de Barcelona: a l’avantguarda de l’economia blava

El districte Blue Tech Port i la fundació BCN Port Innovation són les puntes de llança de la innovació oberta i col·laborativa

L’ecosistema emprenedor de la capital de Catalunya brinda un immillorable escenari per acollir els projectes de capçalera del Pla d’Innovació del Port de Barcelona. La creació del Blue Tech Port, un districte d’innovació destinat a l’impuls de l’economia blava, respon a la necessitat de crear sinergies entre el port i la ciutat. Situat als tinglados de Sant Bertran, en ell s’instal·laran un conjunt de start-ups, llançadores i inversors, així com empreses de l’entorn portuari que hi vulguin ser presents i compartir un espai innovador, que centraran la seva activitat en el desenvolupament de solucions tecnològiques, que podran tenir continuïtat en el si del recinte portuari. A més, aquest lloc acollirà l’Institut de Logística de Barcelona, acostant la formació a aquest mercat laboral emergent i disruptiu.

D’altra banda, el Port de Barcelona afermarà la seva col·laboració público-privada amb la fundació BCN Port Innovation, de la mà de l’empresa especialista en ciberseguretat Ackcent i l’experta en transformació digital Aggity, com a socis fundadors. A més d’aquests patrons, a la fundació hi participaran un conjunt de partners, la col·laboració dels quals es divideix en tres categories en funció de la seva donació anual: ‘dreamer’ (fins a 10.000 euros), ‘creator’ (de 10.000 a 25.000 euros) i ‘leader’ (a partir de 25.000 euros). Aquests últims formaran part del fòrum de partners, l’òrgan encarregat de presentar propostes al patronat de tots els projectes que es vulguin desenvolupar en el si de la fundació.

Però el Pla d’Innovació del Port de Barcelona és molt més que aquests dos importants projectes. És un dels pilars bàsics del IV Pla Estratègic 2021-2025 i comprèn totes les actuacions previstes pel Port en aquest àmbit. D’aquesta manera, neix amb l’objectiu de fer avançar de manera coordinada i sota un mateix paraigua les diferents activitats que estan transformant els serveis del port, que el situen a l’avantguarda del creixement econòmic i social del país. El Port de Barcelona és el primer port de l’Estat a desplegar una estratègia d’aquestes característiques, que integrarà en un mateix pla tots els seus projectes d’innovació.

Innovació oberta i col·laborativa

“El Port de Barcelona ha estat sempre al capdavant del sistema portuari espanyol i també dels ports mediterranis i europeus a l’hora de plantejar, dissenyar i posar en servei solucions innovadores”, manifesta el màxim responsable del recinte, Damià Calvet. Exemples d’això són el pla d’electrificació de molls (Nexigen) o les inversions en infraestructures ferroviàries i ports secs, destinades a augmentar la quota intermodal del recinte. El primer port català entén la innovació com la conversió de noves idees en valor afegit, impactant directament en la Comunitat Portuària, els seus clients i la societat en general.

D’aquesta manera, la innovació és un concepte obert i ha estat el teló de fons de les inversions realitzades en el passat. Per exemple, el desenvolupament d’una Zona d’Activitats Logístiques pròpia va ser en el seu moment un exemple d’aquesta visió de futur, que va ampliar els horitzons del port, augmentant la seva activitat diària i convertint-lo en un port logístic. També el propi concepte de Comunitat Portuària va respondre a aquesta necessitat d’innovar, integrant al conjunt d’actors, empreses i operadors del Port de Barcelona en la presa de decisions. Aquesta estratègia s’amplia amb les aliances creades amb l’ecosistema innovador de l’entorn portuari, que rep el nom de Blue District.

“El Pla d’Innovació planteja un nou model de participació, que ha de ser col·laborativa i oberta, i que necessita de la implicació activa de la Comunitat Portuària de Barcelona i de l’ecosistema innovador de la ciutat”, argumenta Calvet. Establir aliances estratègiques amb destacats agents econòmics com el 22@, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Barcelona Tech City o Mobile World Capital, permetrà que “tot aquest potent ecosistema tecnològic de Barcelona miri a la mar”.

A més, el Port de Barcelona actua com a generador d’oportunitats per a les start-ups, tant nacionals com internacionals. Prova d’això són les jornades de pitching i networking entre start-ups i inversors, organitzades de la mà de Tech Tour. Aquesta experiència va tenir la seva primera edició durant el Saló Internacional de la Logística 2022 i va servir per generar sinergies entorn de la logística marítima, un sector que “ha d’incorporar les innovacions que ja s’estan donant en altres àmbits”, assegura la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos.

Damià Calvet

President del Port de Barcelona

“El Pla d’Innovació planteja un nou model de participació, que ha de ser col·laborativa i oberta”

Del total de 100 empreses que es van presentar inicialment, el Port de Barcelona va seleccionar les 30 més disruptives, que van tenir ocasió d’exposar les seves propostes de valor a inversors internacionals de renom, que formen part del club d’inversors de Tech Tour. El Port de Barcelona realitzarà un seguiment de totes aquestes iniciatives a través d’un comitè de treball format pel Port de Barcelona i Tech Tour a través del qual “analitzarem quantes start-ups han rebut finançament, quines solucions han quallat més i en quina fase es troben”.

Algunes d’aquestes start-ups podrien acabar instal·lant-se en el districte d’innovació Blue Tech Port, on el Port de Barcelona busca incorporar projectes disruptius que impulsin i, sobretot, accelerin la digitalització del sector. La idea última de la innovació és millorar l’eficiència de processos i operacions per aportar beneficis a la societat. “El Pla d’Innovació té un focus ampli, encara que mira a la mar: està centrat en el desenvolupament de l’economia blava”, manifesta Cobos. “Hem de ser capaços de portar al nostre àmbit solucions tecnològiques que ja existeixen, per la qual cosa incorporarem nous sectors emergents com els cables submarins, la robòtica marina o la biotecnologia”. Aquest conjunt d’actuacions situarà la capital catalana com l’epicentre de la innovació marítima del sud d’Europa i al Port de Barcelona, com la seva punta de llança.