20 de julio de 2024 | Actualizado 16:39

El port de Tarragona rep el primer vaixell procedent d’Ucraïna des del mes de març

El vaixell 'Ocean Legend', amb origen al port d'Izmail, ha descarregat 5.000 tones de sorgo al recinte català
El Ocean Legend, 111 metres d'eslora i 3.557 GT, té tripulació i bandera turca | Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha confirmat el retorn de les importacions provinents d’Ucraïna, amb l’arribada el dijous passat del primer vaixell amb aquest origen des del mes de març, quan es va iniciar la invasió russa. Concretament, l’‘Ocean Legend’ va partir el 24 de juny del port d’Izmail, situat a les aigües del riu Danubi, que fa frontera amb Romania i depèn del ministeri d’Infraestructures d’Ucraïna. Dijous passat, després d’una escala prèvia a Itàlia, va desembarcar al recinte català i va descarregar 4.939 tones de sorgo, un cereal utilitzat per a la producció d’aliments per a animals. L’autoritat portuària assegura que “es tracta d’un enviament puntual” i ha evitat donar detalls sobre si en els pròxims mesos s’esperen més arribades de vaixells des d’Ucraïna.

L’embarcació, d’111 metres d’eslora i 3.557 GT, que navega amb tripulació i bandera turca, va realitzar una travessia de 14 dies i va partir el divendres des del port de Tarragona cap a Constança, a Romania. Es tracta del primer vaixell que atraca al recinte procedent del país de l’est d’Europa des de poc després de l’inici bèl·lic, que segons el port català, no ha afectat en gran manera els tràfics anuals amb Ucraïna. De fet, la major part de les mercaderies amb aquest origen es van transportar en l’últim trimestre de 2021 i el primer trimestre d’enguany. Concretament, en els tres primers mesos de 2022 es van rebre 627.686 tones, principalment cereals i farines, la qual cosa suposa “haver importat més en el primer trimestre de l’any que en els primers sis mesos de 2021”, quan es van moure 450.122 tones entre Ucraïna i el port de Tarragona, asseguren des de l’autoritat portuària.

Llegeix també

El port de Tarragona posa les bases per fer un salt d’escala el 2023

Javier de la Sotilla

Tarragona

El port de Tarragona posa les bases per fer un salt d’escala el 2023

CULTIU ALTERNATIU AL BLAT I EL BLAT DE MORO
El producte importat, el sorgo, s’utilitza en la indústria de l’alimentació per a animals com “una alternativa a la producció de cereals com el blat de moro o el blat en àrees on la sembra és més complicada, en tractar-se d’un cultiu que té demanda hídrica inferior”. De fet, es tracta del cinquè cereal més conreat en el món, segons dades de l’associació Sorghum ID, que estima que la seva producció va superar els 60 milions de tones en l’última campanya.
En el continent europeu, es van conrear 550.000 hectàrees de sorgo durant l’any passat, el 50% dels quals en països de la Unió Europea (UE) i la meitat restant a Rússia i Ucraïna. Del total de la seva producció, el 60% es destina al gra, mentre que el 40% restant s’utilitza per al farratge. No obstant això, la producció d’aquest cereal per al 2022 té una previsió inferior, perquè s’estima que quedarà lleugerament per sobre de les 200.000 hectàrees sembrades a la UE.