7 de octubre de 2022 | Actualizado 0:01

Quatre iniciatives amb suport del port de Barcelona reben fons de Ports 4.0

Un total de 30 candidatures han estat seleccionades en la segona convocatòria de la modalitat d'idees d'innovació logística-portuària
Autoritat Portuària de Barcelona

La segona convocatòria de la modalitat d’idees del fons Ports 4.0 ha premiat a quatre iniciatives secundades per l’Autoritat Portuària de Barcelona: Shipcoop, Low Cost Remote Corrosion Ratio Monotoring with Real Time Update, Gandolapp i Cargo Tracker. Cadascuna de les iniciatives premiades han rebut el finançament de Puertos del Estado per valor de 15.000 euros, que serviran per dur a terme el desenvolupament del projecte. En total, el fons ha destinat un total de 450.000 euros en la subvenció de 30 de les 59 iniciatives presentades: 27 en la modalitat general (405.000 euros) i tres en la modalitat intraemprenedoria (45.000 euros).

En aquesta última, es troba la proposta Shipcoop, presentada pel responsable de Qualitat de Sòls i del SGA del departament d’Explotació i Planificació Portuària de l’Autoritat Portuària de Barcelona, David González. Aquest projecte consisteix en un programari de traçabilitat de les donacions alimentàries procedents d’excedents de creuers, “donant-li una legalitat al negoci i organitzant la documentació necessària associada a aquesta activitat”, destaca l’autoritat portuària en un comunicat.

Les iniciatives premiades incorporen traçabilitat, IoT, assistència per veu i previsió de fluxos de mercaderies

D’altra banda, la idea Low Cost Remote Corrosion Ratio Monotoring with Real Time Update consisteix en un Sistema modular de corrosió basat en la internet de les coses (IoT), que detecta i calcula la pèrdua de metall d’estructures específiques situades en els ports a través de sensors de temperatura, humitat, etc. Es tracta d’un sistema basat en l’Electrical Resistence (ER) i la Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS).

La iniciativa Gandolapp, que ja va ser seleccionada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i La Salle Technova en l’última edició del SIL, és un assistent virtual de veu instal·lat en el mòbil del conductor de camions, les funcionalitats del qual permeten la gestió de tràmits i accions necessàries per al transportista. Finalment, Cargo Tracker ha estat premiada per la seva plataforma multimodal de previsió de fluxos de mercaderia entre diferents punts geogràfics, d’origen a destinació, per tipologia de mercaderies i per mode de transport terrestre, marítim i aeri. Aquesta plataforma realitza un seguiment dels fluxos de mercaderies i permet desenvolupar models de previsió de fluxos.