27 de septiembre de 2022 | Actualizado 19:02

Ports de la Generalitat finalitza la reconstrucció de la nau danyada del port de Vilanova i la Geltrú

L'entitat catalana ha invertit 715.200 euros entre aquesta actuació i la recuperació del calat d'accés al recinte
Acte de posada en marxa del servei de la nau rehabilitada, amb la presència de Pere Vila (Ports de la Generalitat), Olga Arnau i Pere Macías (Ajuntament de Vilanova i la Geltrú) | Ports de la Generalitat

L’empresa pública catalana Ports de la Generalitat ha finalitzat la reconstrucció de la nau de mercaderies del port de Vilanova i la Geltrú, una infraestructura danyada a l’agost del 2019 en esfondrar-se a conseqüència de fortes pluges. A més, també han acabat les obres de recuperació del calat d’accés al recinte, que permetrà millorar la navegabilitat dels vaixells. Ports de la Generalitat ha invertit 715.200 euros en tots dos projectes, iniciats respectivament al març i abril d’aquest mateix any.

Per al projecte de reconstrucció del magatzem per a mercaderies, pressupostat en 504.000 euros, s’ha realitzat una prova pilot amb el model Building Information Modelling (BIM), que permet “una visió integral i completa en el trajecte d’un projecte d’obres”, mitjançant la intervenció dels diferents agents, el seguiment de la construcció, el manteniment de l’edifici i la finalització de la seva vida útil. És a dir, el nou estàndard de construcció d’obra pública té en compte tot el cicle de vida del projecte, per la qual cosa és un sistema “més complet, econòmic, eficient i eficaç”, expliquen des de Ports de la Generalitat.

Quant a la recuperació del calat de la bocana i el canal d’accés al port, que ha suposat el desemborsament de 335.000 euros per part de Ports de la Generalitat, ha servit per mantenir el calat de set metres de profunditat, que s’havia vist reduït pel desplaçament de sorra a causa dels temporals. Amb aquesta actuació, es millora la funcionalitat del port en afavorir la maniobrabilitat dels vaixells mercants, pesquers i esportius que operen en el recinte.