20 de mayo de 2024 | Actualizado 6:09

El port de Tarragona registra al juny el seu rècord històric de tràfics agroalimentaris

El moviment de mercaderies del recinte creix per sobre del 6% en tots els segments excepte els líquids a granel, el seu principal tràfic
Autoritat Portuària de Tarragona

Les terminals del port de Tarragona han mogut durant el mes de juny més productes agroalimentaris que en tota la seva sèrie històrica. Amb un creixement interanual del 130,5%, les 576.317 tones de cereals, pinsos i farines registrades en el sisè mes de l’any constitueixen un nou rècord. Una fita que també s’extrapola al conjunt del primer semestre, en el qual s’han incrementat els moviments d’aquests sòlids a granel el 46,3% respecte al 2021, aconseguint els 2,8 milions de tones. L’Autoritat Portuària de Tarragona atribueix aquests resultats al moviment de cereals i farines, que el mes de juny van créixer el 189% i en la xifra semestral, el 49,7%.

“Créixer en un any de tanta incertesa és molt bona notícia per a l’economia del país”
Josep Maria Cruset President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

En la suma global de tràfics, l’enclavament tarragoní manté la seva recuperació després de la pandèmia, creixent per sobre del 6% respecte a l’any passat, amb 16 milions de tones mogudes. Aquest increment ha estat impulsat pel bon comportament dels sòlids a granel (+42,1%) i la càrrega general (+26,8%), però s’ha vist mitigat per xifres negatives en els líquids a granel (-7,2%), que constitueixen el principal tràfic del port, amb més de 9,7 milions de tones mogudes. L’evolució dels últims anys mostra una tendència a la diversificació del tràfic marítim de Tarragona, perquè els sòlids li han guanyat el 10% als líquids des de l’arribada de la pandèmia i ja se situen prop del terç de tràfics totals.

De totes maneres, “l’arrencada de 2022 ha estat molt positiva, amb resultats superiors a 2021”, constata el president de l’autoritat portuària, Josep Maria Cruset, la qual cosa els permet “continuar creixent dins del grup capdavanter de ports del sistema portuari estatal”. De fet, es tracta del tercer millor mes de juny en els últims 20 anys, amb creixement interanual del 16,8% i un moviment de 3.044 milions de tones, tan sols superat el 2007 i el 2009.

“En un any amb importants incerteses, com els efectes de la guerra a Ucraïna, l’augment de preu de l’energia, les sequeres o la inflació”, manifesta Cruset, “el fet de poder mostrar uns resultats en positiu és una molt bona notícia per al port i per a l’economia del país”. Malgrat aquest creixement, els líquids a granel han sofert durant la primera meitat de l’any, amb caigudes en tots els seus segments del tràfic. Aquesta dinàmica ha estat especialment present el mes de juny, quan han registrat un descens del 13,9%, amb caigudes en el cru (-18,6%), altres productes petrolífers (-10,1%) i els químics i biocombustibles (-10,6%).

No obstant això, les xifres dels líquids energètics a granel s’han compensat amb els sòlids, com el carbó i el coc de petroli, que han passat de les 126.000 tones mogudes al juny del 2021 a les 526.000 del mes passat, la qual cosa suposa un increment del 317%. Si s’observa l’acumulat de gener a juny, el creixement es manté al 77,8% amb un volum de tràfics d’1,74 milions de tones.

Llegeix també

El port de Tarragona posa les bases per fer un salt d’escala el 2023

Javier de la Sotilla

Tarragona

El port de Tarragona posa les bases per fer un salt d’escala el 2023

Finalment, l’autoritat portuària es congratula per les bones xifres de la càrrega general, el segment del tràfic que constitueix la seva principal aposta de cara a creixements futurs. Durant el primer semestre de 2022, l’increment arriba al 26,8%, gràcies a l’augment registrat en la càrrega conteneritzada (+132,9%), amb 54.874 teus moguts, respecte als 23.557 de l’any anterior. A més, també mantenen la seva senda de creixement la xifra de vehicles nous (+13,9%) i la de tràfic d’animals vius (+69,4%).