27 de septiembre de 2022 | Actualizado 19:02
El delegat de la Zona Franca de Barcelona i la directora general de l'entitat, Pere Navarro i Blanca Sorigué, presideixen l'últim plenari de la institució | Consorci de la Zona Franca de Barcelona

La zona franca de Barcelona manté resultats econòmics i redueix deute financer

La institució pública centra el focus a afermar les seves iniciatives per "impulsar la innovació i dinamitzar l'economia de Barcelona"

El consell plenari del Consorci de la Zona Franca de Barcelona ha validat els resultats econòmics de l’entitat corresponents al 2021. En els comptes anuals del passat exercici, la zona franca ha mantingut xifres similars en ingressos d’explotació i en benefici de les operacions ordinàries respecte a l’any anterior. Concretament, els ingressos s’han situat en 54,9 milions d’euros i el benefici ha superat els 14,1 milions d’euros. L’entitat ha destacat la “reducció del 25,3% del deute financer respecte al 2020, fins als 11,6 milions d’euros”.

També en l’àmbit dels resultats econòmics, la zona franca de Barcelona ha explicat que el seu patrimoni net ha ascendit fins als 554,5 milions d’euros, xifra a la qual han contribuït els beneficis extraordinaris de 55 milions d’euros per la venda dels terrenys a Mercabarna. La institució ha recordat que “es finança íntegrament de fons propis i amb la seva gestió patrimonial, per la qual cosa tots els seus beneficis són destinats a impulsar la innovació i dinamitzar l’economia de la Ciutat Comtal”.

El DFactory acull ja a 30 empreses i el 3D Incubator ha impulsat 92 projectes fins avui

Referent a això, el plenari de l’entitat pública ha repassat en la seva trobada d’avui el treball en matèria d’innovació de la zona franca, “amb els objectius d’impulsar la transformació del teixit productiu i reforçar la projecció de la ciutat de Barcelona i la seva regió metropolitana a nivell internacional”. En aquest sentit, s’ha donat a conèixer que 3D Incubator, impulsada juntament amb Leitat amb el suport de fons Feder a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya, ha aconseguit els 92 projectes incubats.

Així mateix, s’ha comunicat que el node d’indústria 4.0 DFactory Barcelona ja es troba en ple funcionament i compta amb 30 empreses en les seves instal·lacions. “La iniciativa destaca per ser l’únic projecte públic conegut d’aquestes característiques i un dels únics a tot el món, al costat d’iniciatives privades similars a Nova York, París i Berlín”, ha destacat la zona franca de Barcelona. L’entitat té grans esperances dipositades en el DFactory com a element dinamitzador per aconseguir “una major captació d’inversió i talent” per a la ciutat.

A més, el plenari ha analitzat els principals projectes en els quals està centrada la zona franca en aquest 2022, entre els quals destaquen el Saló Internacional de la Logística (SIL), la Barcelona New Economy Week (BNEW), i el New Post Barcelona. Després de la pausa obligatòria per la situació sanitària, la Zona Franca de Barcelona ha recuperat la celebració del SIL, que es va celebrar a principis de juny i va reunir més de 12.000 experts del sector procedents de 81 països, segons dades facilitades pels organitzadors de l’esdeveniment.

La zona franca confia en la iniciativa New Post Barcelona per atallar l’atur juvenil i generar talent

Pel que fa a la Barcelona New Economy Week (BNEW), la trobada híbrida i amb format televisat se celebrarà del 3 al 6 d’octubre. Aquesta nova edició tindrà lloc al DFactory Barcelona. D’altra banda, la zona franca “està enfocada en la fase preliminar del projecte de New Post Barcelona amb l’objectiu de contribuir a la millora de tres grans reptes: l’elevat atur juvenil, la falta de persones degudament formades per ocupar nous perfils professionals i una major agilitat en l’actualització del currículum formatiu dels centres educatius”. Per al desenvolupament d’aquesta iniciativa, l’entitat va subscriure un acord d’intencions amb Correus i amb l’Ajuntament de Barcelona en 2020.