21 de junio de 2024 | Actualizado 13:33

L’Aeroport de Lleida-Alguaire serà un camp de proves per a la indústria dels drons

Aeroports de Catalunya, Applus+ i Catec usaran les instal·lacions com a plataforma de certificació i desenvolupament de la mobilitat aèria avançada
Applus+

L’empresa pública Aeroports de Catalunya ha signat un acord amb la companyia Applus+ Laboratories i el Centre Avançat de Tecnologies Aeroespacials (Catec) que permetrà usar l’Aeroport de Lleida-Alguaire com a entorn real de proves i desenvolupament de solucions de drons. Amb aquesta col·laboració, es persegueix l’objectiu de “constituir una oferta única per a la validació i certificació de drons a Europa”, en un espai triat per les seves “excel·lents condicions climatològiques”, ha explicat la Generalitat de Catalunya.

L’aeroport busca convertir-se en una referència europea del desenvolupament de noves tecnologies per a l’aviació

Concretament, les tres parts col·laboraran per convertir el recinte aeroportuari en una plataforma de certificació i desenvolupament de la indústria dels drons (AAM – Advanced Air Mobility). D’aquesta manera, Applus+ oferirà les seves capacitats d’assaig i certificació de sistemes aeris no tripulats, mentre que Catec i l’Aeroport de Lleida-Alguaire oferiran les seves instal·lacions. A partir d’aquest acord, coincideixen en la necessitat de “crear sinergies amb altres entitats per oferir solucions futures d’un espai aeri més segur, net i silenciós”.

Es tracta d’un sector “decisiu per oferir una aviació més sostenible i descarbonizada, que requereix de manera urgent d’infraestructures que ofereixin entorns reals de proves i de desenvolupament de solucions AAM”, asseguren en un comunicat. En aquest sentit, valoren “molt positivament” els plans de desenvolupament actuals d’aquest aeroport, que busca consolidar-se com una plataforma tecnològica i de proves per a la indústria aeronàutica i de l’espai. L’Aeroport de Lleida-Alguaire, certificat per la European Union Safety Agency (EASA) i l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), persegueix l’objectiu de “convertir-se en una plataforma europea líder per al desenvolupament de noves tecnologies” en l’aviació, la mobilitat aèria avançada i les indústries espacials.

En aquesta línia, el desenvolupament se suma als dos projectes anunciats l’any passat per convertir el recinte en una base de proves per a integrar l’operació de drons. En primer lloc, Aeroports de la Generalitat participa en el projecte europeu Samva en col·laboració amb Ehang, Pildolabs, Thales Alenia Space, Eliance i l’associació Airports Region Council. D’altra banda, l’empresa pública i la companyia britànica de telecomunicacions Inmarsat van signar un acord per a situar en l’aeroport un centre de demostració de tecnologies d’avantguarda de gestió del trànsit aeri (ATM) i gestió del tràfic sense tripulació (UTM).