5 de octubre de 2022 | Actualizado 16:59

El port de Tarragona activa la seva plataforma per gestionar l’accés de tripulants al recinte

L'aplicació Exit-SCT busca augmentar la seguretat davant l'increment de vaixells atracats i s'integra en el sistema de control d'accessos
Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha anunciat la posada en marxa del seu sistema de control de tripulants, una plataforma digital dissenyada per la direcció de Sistemes d’Informació de l’entitat, que aquest mes de juliol ha entrat “en ple funcionament”. L’augment de l’activitat de vaixells a les terminals del port de Tarragona ha generat la necessitat de millorar el control dels accessos al recinte de tripulants, els horaris dels quals no sempre coincideixen amb els de l’activitat portuària (operatives, càrrega, descàrrega, etc). Per donar resposta a aquesta situació, i per dotar al recinte de major seguretat, l’autoritat portuària ha desenvolupat l’aplicació Exit-SCT, una plataforma que permetrà vigilar les entrades i sortides i integrar la informació amb el sistema portuari de control d’accessos ISIS.

D’aquesta manera, Exit-SCT és un nou sistema de control de tripulants que registra el temps d’estada de tots els tripulants, de tal manera que es pugui gestionar millor la disponibilitat horària i els recursos en els punts d’accés al recinte. Concretament, l’autoritat portuària es refereix a les dues entrades i sortides més pròximes a la ciutat, Llevant i Reus, l’horari de les quals és d’activitat comercial, per la qual cosa no abasta totes les franges horàries utilitzades per part dels tripulants.

La implementació d’aquesta plataforma digital ha anat a càrrec de l’empresa Portel Logistic Technologies, en col·laboració amb els departaments de Sistemes d’Informació, Domini Públic i Policia Portuària del recinte. Aquesta actuació ha comptat amb una inversió de 108.846 euros i ha requerit l’adaptació i reprogramació de la maquinària situada en els punts d’accés al port. A més, s’han hagut d’actualitzar alguns processos interns, per així poder sincronitzar tots els moviments de dades en les diferents estacions, en temps real.

“Aquesta nova plataforma controlarà el llistat dels tripulants que poden desembarcar, els tripulants que estan dins o fora del recinte portuari, i la identificació dels tripulants que estiguin dins del port”, resumeixen des de l’autoritat portuària. Les dades d’aquest llistat provenen de la informació aportada per l’empresa consignatària a l’hora de sol·licitar l’escala per mitjà de l’aplicació ViaPortus. Quan el sistema confirma l’escala del vaixell amb el consignatari i el capità, es genera un número d’identificació personal que ha de ser presentat pel tripulant a la policia portuària o la Guàrdia Civil. A més, a partir d’aquest moment, consignatari i capità poden gestionar el llistat i decidir qui pot entrar i sortir del recinte portuari o notificar els canvis convenients.