29 de septiembre de 2022 | Actualizado 6:03

El port de Barcelona posa en marxa el procés per a crear la seva xarxa 5G

La infraestructura permetrà a l'ecosistema portuari l'ús intensiu de la internet de les coses i afrontar la creixent automatització
Autoridad Portuaria de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha posat en marxa la licitació de la xarxa de telecomunicacions 5G de gran capacitat i fiabilitat del recinte. La futura infraestructura permetrà a l’ecosistema portuari l’ús intensiu de la internet de les coses (IoT) i afrontar el creixent grau d’automatització de les eines de gestió i dels serveis. El contracte per a posar en marxa aquesta nova xarxa de telecomunicacions, que permetrà desenvolupar una oferta de serveis de suport a la logística, està valorat en més de cinc milions d’euros. La durada del contracte és de quatre anys amb la possibilitat d’una pròrroga per un any més.

El desplegament de la nova xarxa de telecomunicacions de gran capacitat, que s’executarà al llarg de 2023, està integrat en el Pla de Telecomunicacions 2020 del port de Barcelona, amb el que es pretén dotar a tot el territori portuari d’una nova xarxa que ofereixi una cobertura adequada per a permetre la mobilitat i la ubiqüitat de serveis, incloent-hi la banda ampla mòbil en diversos àmbits del recinte portuari, com a vials, edificis i zones obertes. Segons ha explicat l’autoritat portuària, aquesta xarxa, preparada per a la seva progressiva evolució tecnològica cap a les versions de 5G que es vagin consolidant durant la vida del projecte, farà possible que el sector econòmic de l’entorn portuari guanyi eficiència, afavorint la seva competitivitat i, per tant, contribuint a la seva sostenibilitat, assegura el port.

El desenvolupament de la nova xarxa de telecomunicacions forma part de tota una sèrie de projectes de digitalització impulsats per l’Autoritat Portuària de Barcelona per a facilitar les activitats comercials i logístiques amb l’objectiu d’afavorir la internacionalització de les empreses i facilitant les operacions d’importació i exportació. Alguns d’aquests projectes ja són una realitat, com les aplicacions desenvolupades per a agilitar l’operativa i garantir la seguretat i eficiència de la cadena de subministrament i que el port posa a l’abast dels seus usuaris i clients.