29 de septiembre de 2022 | Actualizado 11:56

Barcelona accelera el creixement dels seus tràfics portuaris al juliol

El recinte català supera els 42 milions de tones en els set primers mesos i aconsegueix un creixement del 17,6% al juliol
Autoritat Portuària de Barcelona

El moviment de mercaderies registrat en el port de Barcelona entre els mesos de gener i juliol d’enguany ha crescut l’11% respecte al mateix període de 2021. En concret, s’han mogut 42,7 milions de tones durant els primers set mesos de l’any. Són 2,1 milions de tones més que en els mateixos mesos de 2019, en època prèvia a la pandèmia, la qual cosa suposa, segons l’Autoritat Portuària de Barcelona, “un nou rècord històric” que ajuda a consolidar la recuperació de l’activitat portuària i de l’economia del hinterland dels últims mesos. A més, les dades de juliol suposen una acceleració del creixement de l’activitat, ja que les mercaderies han augmentat el 17,6% respecte al mateix mes de 2021.

9,5 milions de tones

Els granels líquids han sumat prop de 9,5 milions de tones, el 42,4% més que en 2021

Els granels líquids han tornat a ser aquest mes de juliol un dels motors de creixement de Barcelona. En termes acumulats, han sumat prop de 9,5 milions de tones de mercaderies transportades, la qual cosa suposa el 42,4% més que en 2021. Aquest ascens s’ha produït en pràcticament tots els segments, però especialment en el gas natural i la gasolina, les ràtios de la qual s’han incrementat en el 83,4% i en el 139,7%, respectivament. Per part seva, els sòlids a granel, en canvi, han estat l’únic que ha experimentat un descens en el seu conjunt. S’han situat en 2,6 milions de tones, el 5,3% menys respecte a 2021.

Respecte al tràfic de contenidors, s’han superat els 2,1 milions de teus fins a juliol, la qual cosa suposa un augment del 0,9% respecte a l’any passat. En aquesta línia, els contenidors d’importació plens mantenen la tendència positiva, amb un creixement del 8,3%, gràcies, en part, a l’augment que han experimentat els intercanvis amb els ports de Corea del Sud i del Japó, que han crescut el 57% i el 35%, respectivament. Per part seva, els contenidors d’exportació registren una caiguda interanual del 5,7%, però mantenen l’evolució positiva iniciada al juny després de diversos mesos de caigudes, especialment marcades a principis de l’exercici. En les unitats de transport intermodal (utis), el creixement ha estat del 10,8% i sumen un total de 254.256 unitats mogudes en els set primers mesos de l’exercici, impulsades per les línies de cabotatge amb les illes, que han crescut prop del 20%.

El passatgers al port de Barcelona entre gener i juliol prossegueixen la seva recuperació després de la caiguda provocada per la pandèmia i augmenten fins als 1,8 milions de persones. El creixement es deu, principalment, a la major activitat en el sector dels creuers, que en l’estiu de 2021 van reprendre les rutes, però amb un nombre de passatgers encara mínim. El total de creueristes que han passat per Barcelona els set primers mesos de l’any ha superat el milió. En aquest sentit, destaca l’augment del nombre de creueristes que tenen Barcelona com a port base, que representen prop del 60% del total i ja superen amb escreix els que només fan escala. En el cas dels ferries de línia regular, enguany s’ha duplicat el nombre de passatgers respecte a 2021, fins a arribar a les 793.262 persones.