7 de octubre de 2022 | Actualizado 0:01

Tarragona incorporarà dos drons enguany per a reforçar la seguretat portuària

Es preveu que el projecte es liciti durant el mes vinent de setembre i s'adjudiqui abans de finalitzar l'any
Autoritat Portuària de Tarragona

El port de Tarragona comptarà amb vols no tripulats de drons equipats amb tecnologia d’última generació que incorporarà enguany per a reforçar la seguretat integral portuària. Es preveu que el projecte es liciti durant el mes de setembre i s’adjudiqui la compra abans de finalitzar l’any 2022. Els aparells serviran per a augmentar la vigilància, la seguretat, la prevenció, la lluita contra la contaminació i el control d’emergències. “El port porta treballant des de fa sis mesos per a implementar vols de drons com a eina per a la millora de la seguretat”, han assegurat fonts de l’autoritat portuària.

El port està immers en la tercera fase del projecte, que inclou formació per a personal propi

D’aquesta forma, es podrà millorar les actuacions preventives de seguretat i la gestió i presa de decisions en situacions d’emergències o episodis de contaminació ambiental o de làmina d’aigua de l’espai de domini públic portuari. Aquest projecte s’ha desenvolupat amb la col·laboració dels Serveis i Estudis per a la Navegació Aèria i la Seguretat Aeronàutica (Senasa), la societat mercantil estatal competent en aquest tipus de projectes. La implementació de vols de dron propis es dividirà en tres fases. La primera consistirà en una zonificació de l’espai de domini públic per a definir àrees de risc i establir els requisits mínims de seguretat associats als vols dels drons i, alhora, establir els procediments administratius per a les autoritzacions de vols de tercers en el recinte portuari.

La segona consistirà en la definició dels diferents usos que, dins del marc regulador existent actualment, conformen les diferents activitats dutes a terme en el recinte. Com a resultat, l’autoritat portuària ha establert com a prioritaris per a la utilització de drons funcions de vigilància, seguretat i policia de les zones comunes, incloent-hi vigilància perimetral; prevenció de la contaminació marítima; i serveis de prevenció i control d’emergències. Actualment, es treballa en la tercera i última fase, que consisteix en l’elaboració dels manuals de seguretat operacional, estudis de seguretat aeronàutica i formació del personal operador propi. Aquesta última fase es preveu que estigui acabada a la fi de 2022 i la formació es prolongarà durant els primers mesos de 2023.