27 de septiembre de 2022 | Actualizado 19:02

Les cúpules dels ports catalans d’interès general es reuneixen per segona vegada enguany

Els presidents dels ports de Barcelona i Tarragona analitzen la situació del transport marítim internacional i els reptes que suposen
Damià Calvet i Josep Maria Cruset han encapçalat una nova reunió de treball a Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

Les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona han celebrat aquest dijous la que és la seva segona reunió al màxim nivell en menys d’un any. La trobada, celebrada en el port de la capital catalana, ha servit perquè el seu president, Damià Calvet, i el seu homòleg tarragoní, Josep Maria Cruset, al costat dels seus respectius equips, s’asseguessin a analitzar la situació actual del transport marítim internacional i els reptes que afronten els recintes europeus i mediterranis. Es tracta de la segona trobada entre tots dos presidents enguany després que al febrer una delegació barcelonina visités el port de Tarragona.

En la reunió de treball, Calvet i part de l’equip directiu de l’entitat portuària que presideix han desplegat les línies mestres de l’estratègia de creixement del recinte, basada en “la innovació i la sostenibilitat, segons s’especifica en el seu IV Pla Estratègic”. Aquest marc “s’està desenvolupant en l’actualitat mitjançant eines transversals, com és el Pla d’Innovació, i projectes concrets, com és el Pla d’Electrificació de Molls, entre altres”.

El port de Barcelona ha presentat al de Tarragona els seus eixos en matèria d’innovació i sostenibilitat

La reunió d’avui suposa una segona volta respecte a la mantinguda al febrer, en la qual les autoritats de tots dos ports van expressar un interès comú per demandar una acceleració de les obres del Corredor Mediterrani, que connectarà les dues instal·lacions amb ample internacional o estàndard (UIC). No obstant això, també en aquesta trobada van expressar la seva preocupació sobre l’augment del volum de combois que produirà el fet que mercaderies i passatgers hagin de compartir la mateixa via.

Tots dos recintes han coincidit recentment en algunes iniciatives, fruit de la seva voluntat per invertir en el desenvolupament d’infraestructures que afavoreixin la intermodalitat, així com el seu èmfasi en la transició cap a models més sostenibles. De fet, es van convertir a l’octubre de 2021 en accionistes de la Terminal Intermodal de Monzón, a la província d’Osca, i també tots dos s’han adherit a l’acord aconseguit en la Tercera Cimera per la Qualitat de l’Aire de Catalunya, celebrada al març d’enguany, amb el compromís de reduir les seves emissions respectives de gasos contaminants.