1 de octubre de 2022 | Actualizado 16:39

El port de Barcelona s’associa amb el de Ashdod per a impulsar la seva aposta per la innovació

Tots dos recintes portuaris esperen donar continuïtat a la relació amb una futura visita d'una delegació catalana al port israelià
El president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha signat l'acord de col·laboració al costat de la presidenta del consell d'administració del port de Ashdod, Orna Hozman-Bechor | E.M.

L’Autoritat Portuària de Barcelona busca donar-li impuls a la seva estratègia d’innovació a diversos nivells amb una aliança estratègica amb el recinte israelià de Ashdod, que actualment es troba en procés d’expansió precisament en aquest camp. Mitjançant la signatura d’un acord de col·laboració i una primera visita d’una delegació de les autoritats portuàries de Ashdod a Barcelona, totes dues entitats han formalitzat el que pretén ser un canal de “aprenentatge mutu” i el primer pas per a desenvolupar “negocis i infraestructures conjuntes” emmarcades en l’àmbit de la innovació tecnològica i empresarial. L’acord, al qual es donarà continuïtat amb una visita de representants del port de Barcelona a la instal·lació israeliana, suposa la primer associació d’aquestes característiques subscrita pel port de Ashdod amb cap altre homòleg europeu.

En aquest sentit, el president del port de Barcelona, Damià Calvet, ha reivindicat la voluntat de l’entitat a l’hora d’innovar “d’acord amb les necessitats reals de la nostra comunitat portuària”, posant èmfasi en una innovació destinada a “millorar el negoci” i “per a augmentar l’eficiència”. Per això, ha destacat la importància de col·laborar amb un port d’Israel, un país que “és un dels quals més han apostat històricament per la innovació, dedicant a això gran part del seu PIB”. El president del recinte català també ha manifestat la voluntat de visitar i entrar en contacte amb “la comunitat comercial i industrial que envolta el port de Ashdod” per a extreure un coneixement que “ajudarà al nostre propi sector marítim i logístic”.

“Israel és un dels països que més han apostat històricament per la innovació”
Damià Calvet Presidente de la Autoridad Portuaria de Barcelona

La signatura de l’acord ha vingut acompanyada d’una reunió de treball en la qual 12 startups israelians han presentat els seus projectes en matèria de logística portuària, transport marítim, economia blava i ciberseguretat en el port de Barcelona, en una jornada que Damià Calvet espera que serveixi per a “iniciar relacions B2B” entre les empreses israelianes i les radicades a Barcelona. Per part seva, la presidenta del consell d’administració del port de Ashdod, Orna Hozman-Bechor, ha reiterat l'”oportunitat d’aprendre” que la visita suposa per a la seva delegació i les companyies que l’acompanyaven, i ha qualificat el port de Barcelona de recinte “únic” i de “porta d’entrada no sols d’Espanya, sinó de tota Europa”. Per a la representant del port israelià, tots dos recintes són “institucions molt semblants” que tenen el “know-how i l’experiència” per a competir de la mà en l’escena portuària internacional.