1 de octubre de 2022 | Actualizado 16:39

El port de Barcelona agilitza el procés de connexió dels creuers a la xarxa elèctrica

Les navilieres de creuers i el port de Barcelona han signat un acord sobre electrificació durant el saló Seatrade Cruise Med
Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha subscrit un acord per facilitar la connexió de creuers a la xarxa elèctrica del recinte amb els principals operadors d’aquesta mena d’embarcacions. La col·laboració entre la institució pública y les navilieres de creuers busca trobar solucions per “alinear les infraestructures a terra amb la disponibilitat de la flota”, en un avanç que suposaria la dràstica reducció de las emissions que produeixen tant la instal·lació portuària com els mateixos vaixells. La signatura de l’acord s’ha escenificat en el transcurs de la trobada Seatrade Cruise Med, que se celebra aquests dies a Màlaga.

Els responsables del port de Barcelona esperen poder començar a subministrar electricitat als creuers l’any 2026

El port de Barcelona, que ja ha projectat proves pilot per dotar de subministrament elèctric a portacontenidors i ferris, és firmant de la Declaració One Ocean Summit, per la qual es va comprometre a tenir enllestides les seves onshore power supply (OPS) tant per a portacontenidors com per a creuers l’any 2028. En el cas concret dels creuers, els responsables del recinte preveuen començar amb les connexions l’any 2026. Segons càlculs de l’autoritat portuària, “l’electrificació de tots els punts d’atracada de creuers, el moll del Prat, la terminal de ferris de la dàrsena de San Bertran i el moll de la Costa suposarien l’eliminació de 66.000 tones de CO2 i 1.234 tones de NOx” de les que produeix ara el recinte, és a dir, una reducció del “38% del NOx i del CO2 emesos pels vaixells durant la seva estada al port”, i “d’un 22% de les emissions de NOx i CO2 de tota l’activitat portuària”.

El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Damià Calvet, ha catalogat l’acord amb el sector dels creuers de “pas important”, i de confirmació, en la seva opinió, del “compromís de la comunitat de creuers amb la ciutat de Barcelona i amb el conjunt de la societat”. Per la seva banda, la directora general de la Cruise Lines International Association (CLIA), Marie-Caroline Laurent, que ha representat els signataris per part dels creuers, ha destacat l’impuls a la “col·laboració amb l’objecte d’aconseguir objectius climàtics ambiciosos” que aquest acord posa de manifest, i ha assenyalat el “benefici a les comunitats locals que visitem” que comportarà l’ús d’electricitat 100% renovable als vaixells atracats.