1 de octubre de 2022 | Actualizado 16:39

El port de Tarragona emplaça els estibadors a arribar a un acord “a l’alçada de les expectatives”

La institució portuària ha desplegat els mecanismes d'informació i coordinació per continuar la implantació del canvi en l'estiba
Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha reclamat als estibadors i a les empreses de l’estiba una actitud positiva per segellar un pacte “a l’alçada de les necessitats i les expectatives del futur del port de Tarragona i del territori”. La institució s’ha pronunciat a favor d’una solució pactada per resoldre la situació actual de modernització del funcionament del sector estibador a Tarragona arran dels últims canvis legislatius. Davant d’aquesta situació, l’autoritat portuària ha desplegat els mecanismes d’informació i coordinació per fer el seguiment del desenvolupament del procés de canvis a l’estiba dins del port. La institució ha multiplicat des de la setmana passada els contactes amb els representants sindicals dels estibadors i de les empreses d’estiba i d’altres sectors implicats.

L’anunci de la liquidació del CPE ha coincidit amb un període de baixos rendiments en la càrrega i descàrrega

L’anunci de la liquidació del Centre Portuari d’Ocupació (CPE)“, ha indicat la institució portuària, “ha coincidit amb un període de baixos rendiments en les operacions de càrrega i descàrrega al port de Tarragona”. L’autoritat portuària ha demanat a les empreses d’estiba d’Estarraco “que activin els mecanismes necessaris per descongestionar el port i s’ocupin degudament de les càrregues i descàrregues dels bucs que actualment es troben al port, i de les futures, així com d’altres tasques complementàries com ara el transport horitzontal i les entregues, d’acord amb les obligacions de continuïtat i regularitat adequades per solucionar aquesta situació”. La institució ha observat que les estadístiques mensuals “mostren com la descàrrega de cereals ha baixat el 45% el mes d’agost respecte del mateix mes de l’any anterior, malgrat haver-hi vaixells pendents de descarregar”.

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Josep Maria Cruset, ha afirmat que el port és “un motor del país i no es poden posar en risc els múltiples sectors econòmics que en depenen”. Cruset ha afegit que de l’activitat del recinte “també en dependen nombrosos col·lectius professionals de la cadena logística i del sistema productiu, como ara transportistes, ramaders i treballadors de centres de producció d’alimentació, automoció i paper, entre molts altres”. Els contactes mantinguts amb les administracions, representants de sectors econòmics i agents de la cadena logística han posat de manifest “que alguns dels efectes en l’economia són l’increment de preus en els productes finalistes per al consumidor, la pèrdua de llocs de treball en la mateixa operativa, en transportistes autònoms, ramaders, etc”, ha assenyalat la institució. “Al mateix temps pot significar la pèrdua d’oportunitats i de tràfics existents i, en conseqüència, pot produïr una pèrdua de capacitat de creixement econòmic i de benestar per al territori si el port no pot fer front als reptes del futur, como ara la diversificació i l’augment de tràfics”, ha subratllat l’autoritat portuària.