29 de septiembre de 2022 | Actualizado 11:56

Competència analitzarà la compra de Terminal Ferry de Barcelona per part de Grimaldi

El grup italià ha presentat una sèrie de compromisos que suposen renunciar a una part de la seva concessió actual al port de Barcelona
Port Vell

La Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) realitzarà “una anàlisi en profunditat (segona fase) de l’adquisició en exclusiva de Terminal Ferry de Barcelona per part del Grupo Grimaldi”. L’organisme ha recordat que Terminal Ferry de Barcelona gestiona, per mitjà de concessions, una de les dues terminals públiques de càrrega rodada i passatgers que hi ha al port de Barcelona. Competència ha indicat que l’operació que es planteja, derivada de la compra d’actius a Naviera Armas, “suposa que Grimaldi adquireixi en exclusiva el control d’aquesta terminal i esdevingui l’únic gestor de les dues terminals de càrrega rodada i passatgers que existeixen al recinte portuari”.

L’operació suposa que Grimaldi esdevingui l’únic gestor de les dues terminals de càrrega rodada i passatgers

La CNMC considera que la naviliera italiana “podria trobar-se en condicions d’apujar els preus, i d’aquesta manera empitjorar les condicions d’accés a altres navilieres que necessiten utilitzar les terminals del port de Barcelona”. Així doncs, “l’impacte de l’operació es podria estendre als mercats verticalment relacionats del transport marítim regular de càrrega rodada i passatgers a les rutes Península-Balears i Catalunya-Balears, respectivament, on també hi és present Grimaldi”. Per tant, “tindria la capacitat i l’incentiu d’utilitzar l’accés per reforçar la seva posició actual en aquest mercat, aplicant condicions d’accés menys favorables pel que fa a horaris, freqüències o preus a les navilieres competidores”, argumenta l’organisme regulador.

Competència ha assenyalat que, davant dels problemes que presenta l’operació, “Grimaldi ha presentat una sèrie de compromisos que suposen renunciar a una part de la seva concessió actual al port de Barcelona”. L’organisme regulador ha consultat “a tercers operadors la proposta de Grimaldi, però les respostes obtingudes no han permès concloure si es tracta d’un compromís idoni i suficient”, ha indicat. A banda d’això, afegeix, “es desconeix amb exactitud quan seria efectiu aquest compromís”. Per tot plegat, ha apuntat, “la CNMC ha decidit iniciar la segona fase (anàlisis de concentracions) del procediment a l’expedient amb l’objectiu d’analitzar en profunditat els riscos mencionats”.