6 de diciembre de 2022 | Actualizado 16:14

Padrosa i el fons TIIC llancen una milionària xarxa paneuropea d’aparcaments per a camions

La iniciativa neix, en una primera fase, amb inversions per a crear més d'una desena d'aparcaments en sis països entre 2024 i 2027
Aparcament segur de Padrosa a l'AP-7 | Padrosa

El grup empresarial especialitzat en serveis de transport Padrosa i el fons especialitzat en els sectors de transport i infraestructura TIIC s’han associat per a desenvolupar la primera plataforma paneuropea d’àrees d’estacionament segures per a vehicles pesants. Els promotors han evitat concretar les xifres d’inversió de la iniciativa, però tot apunta al fet que es tracta d’una inversió milionària per a dur a terme “el disseny, construcció, finançament, operació i manteniment de la primera fase del projecte, amb l’objectiu d’aconseguir 17 aparcaments de camions en sis països d’Europa central”, han indicat totes dues companyies.

350 plazas

TIIC ha apuntat que cada àrea d’estacionament segura disposarà de 350 places per a camions

Aquestes àrees d’estacionament, que comptaran cadascuna d’elles amb 350 places, començaran a construir-se a partir de gener de 2023 i es preveu la finalització de les primeres per a 2024 i de les últimes infraestructures en 2027. Així mateix, TIIC ha explicat que el seu compromís “permet iniciar el desenvolupament de la plataforma” i que en “una etapa posterior, un segon inversor haurà d’unir-se a la iniciativa” per a completar el desenvolupament previst, especialment per a completar la xarxa prevista i també per a dotar-la dels equips necessaris perquè es converteixin en centres de transició energètica del transport de mercaderies per carretera.

La plataforma també inclou una àrea d’estacionament segur per a vehicles pesants ja operada per Padrosa a Espanya, situada en la sortida 3 de l’autopista AP-7. Una vegada que estigui completament desenvolupada la xarxa, han apuntat les dues empreses, el projecte comptarà amb 46 aparcaments de camions repartits en 17 països europeus. Aquest conjunt d’aparcaments “contribuirà a la transició ecològica i la transformació digital, mitjançant el desenvolupament d’una xarxa d’infraestructura de càrrega juntament amb activitats logístiques per a industrialitzar el transport per carretera”, han manifestat des de Padrosa i TIIC. “La transició”, han afegit, “també estarà recolzada en el futur per una plataforma de connectivitat que permeti que el monitoratge de viatges ampliï en última instància l’eficiència de les operacions del sistema de transport”.

“Aquesta inversió no sols compleix els nostres objectius, sinó els de sostenibilitat del planeta”
Pere Padrosa President de Padrosa

“La iniciativa de la plataforma té com a objectiu respondre a la creixent demanda d’estacionament segur al mateix temps que proporciona serveis d’avantguarda per a garantir condicions de treball adequades i atendre el benestar social dels conductors de camions”, han assegurat totes dues companyies. Telam Partners ha coordinat el procés de recaptació de fons (fundraising), mentre que Roca Junyent ha actuat com a assessor jurídic de Padrosa i TIIC ha estat assessorat per KPMG en la part fiscal i financera, Garrigues en la legal i ALG en la tècnica i comercial.

El conseller delegat de TIIC, Manuel Cary, ha expressat l’orgull “de treballar al costat de Padrosa en el desenvolupament d’un nou projecte que està totalment alineat amb els objectius europeus de transport sostenible i que serà una inversió històrica pel que fa als estàndards ESG i la mobilitat”. Per part seva, el president de Padrosa, Pere Padrosa, ha assenyalat que, en la “tradició centenària en el sector del transport de la nostra companyia, sempre ens hem preocupat per les persones, la millora de la mobilitat, la seguretat dels vehicles i mercaderies i la sostenibilitat”. Respecte a aquest últim punt, Padrosa ha insistit que aquesta “important inversió compleix no sols amb els nostres objectius, sinó també amb els reptes de sostenibilitat del planeta”.