6 de diciembre de 2022 | Actualizado 16:14

Les empreses estibadores de Tarragona denuncien aturades encobertes dels estibadors

Les companyies insten els treballadors a reprendre les tasques amb normalitat i el diàleg com a via per a superar la situació
DP World Tarragona

Les empreses estibadores del port de Tarragona han denunciat aturades encobertes dels estibadors després de reforçar els equips de treball per a descongestionar l’activitat portuària. En aquest sentit, han assenyalat que, malgrat les mesures adoptades i explicades als estibadors, aquests no es van incorporar en el matí d’ahir als seus llocs de treball. “Sense mediar explicacions per part del comitè d’empresa”, han manifestat les companyies, “els treballadors, sense previ avís, no van acudir als seus llocs de treball i es van reunir en assemblea, deixant sense atendre els clients i provocant la paralització de l’activitat de l’estiba”. Davant aquesta situació, han afegit, “que torna a dificultar l’operativa del port i agreujar el coll d’ampolla generat setmanes enrere, les empreses estibadores insten els treballadors a tornar a treballar amb normalitat i a reprendre el diàleg com a via per a superar aquesta situació”.

Les empreses assenyalen que les mesures estan d’acord amb les demandes de més personal

Les companyies han recordat que, durant la setmana passada, “van anunciar als treballadors mesures de reforç dels equips de treball per a descongestionar el port de Tarragona, d’acord amb les necessitats de personal expressades pel comitè d’empresa”. Així mateix, han assenyalat que els treballadors “van demanar un ajornament fins a aquest dilluns per a la seva aplicació, a fi que les empreses les expliquessin”. “Després de realitzar el dilluns aquesta explicació i no rebre cap proposta per part dels treballadors per a completar aquestes mesures necessàries per a atendre el tràfic del port de Tarragona, les empreses estibadores van començar a aplicar les mateixes el dimarts”, han explicat. Les empreses han recordat que les mesures “pretenen augmentar la capacitat operativa del port el 30% i superar la situació de col·lapse provocada pels propis estibadors en alentir els seus treballs després de conèixer la decisió de les empreses de dissoldre el Centre Portuari d’Ocupació“.

Entre les mesures adoptades, es troba la incorporació de treballadors eventuals i la reorganització dels equips de treball per a millorar la seva productivitat. Així mateix, les empreses han assignat els treballadors homologats per a estiba només a feines d’estiba en aquells llocs on són més necessaris. Les empreses estibadores “també consideren aplicar més mesures complementàries per a incorporar en el termini més breu possible més mà d’obra”. A més, han recordat que prossegueix el procés de diàleg en la taula destinada al període de consultes relacionada amb la liquidació del centre portuari d’ocupació i les dues vies de diàleg per a reforçar els equips de treball i la millora dels sistemes de treball de l’estiba.

ELS TRANSPORTISTES EXIGEIXEN DESISTIR D’ACTUACIONS QUE NO SIGUIN LEGALS
La Federació d’Autotransport de Tarragona (FEAT) ha exigit que totes les parts implicades “assumeixin la seva responsabilitat i desisteixin de qualsevol actuació que no sigui legal, legítima i respectuosa amb els interessos de la resta de treballadors i empreses que fan el seu treball en el port de Tarragona”. L’associació apunta que és “públic i notori que, des de fa mesos, l’operativa de càrrega i descàrrega ha sofert un progressiu alentiment” i ha afegit que els perjudicis “derivats d’aquesta disminució de rendiment aconsegueixen de ple als nostres transportistes, que veuen amb desesperació com a línies marítimes, vaixells i càrregues són desviats cap a altres ports”. Així mateix, no poden acceptar “que es tracti d’un mer problema de tipus laboral com manifesten els estibadors, perquè en aquest cas haurien d’haver instat un conflicte col·lectiu-laboral i declarar la vaga o altres mesures legítimes en la seva defensa”.