29 de enero de 2023 | Actualizado 7:01
Lluís Salvadó | ERC

Lluís Salvadó es perfila com a president de l’Autoritat Portuària de Barcelona

La designació s'oficialitzarà en les pròximes hores i haurà de ser validada posteriorment pel ministeri de Transports

L’anunci oficial de Lluís Salvadó (ERC) com a relleu de Damià Calvet (Junts) al capdavant de l’Autoritat Portuària de Barcelona es realitzarà en les pròximes hores. Està prevista la celebració aquest dilluns 28 de novembre d’una roda de premsa amb els dos protagonistes i el conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Juli Fernàndez. Segons ha avançat La Vanguardia i han confirmat diverses fonts posteriorment, Lluís Salvadó és el perfil designat per a substituir a l’actual president de la institució després de la sortida de Junts de la Generalitat de Catalunya. El nomenament ha de ser validat pel ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana com a organisme del qual depèn l’autoritat portuària, a través de Ports de l’Estat.

Lluís Salvadó (La Ràpita, 1969) és actualment diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en el Parlament per la demarcació de Tarragona i també vicesecretari general de Coordinació Interna d’aquesta formació política. És enginyer industrial per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona (UPC) i també compta amb un postgrau en Direcció General d’Empreses de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Fora de l’àmbit públic, ha exercit diversos llocs en empreses privades durant una dècada.

En 1991, i després del seu pas per Catalunya Lliure, es va afiliar a Esquerra Republicana de Catalunya. Entre altres càrrecs en el partit, ha estat president del mateix en les Terres de l’Ebre (2000-2004), secretari d’Organització entre 2004 i 2012, membre de l’executiva nacional d’ERC, secretari general adjunt (2011-2019) i, des de 2019, és el vicesecretari general de Coordinació Interna.

Quant a les seves responsabilitats en l’Administració Pública, es va estrenar com a regidor del Ajuntament de la Ràpita (1994-2005), pas previ a la seva etapa com a alcalde del municipi (1996-1998). Posteriorment, va ser vicepresident del Consell Comarcal del Montsià i diputat provincial. En 2012, s’estrena com a diputat en el Parlament de Catalunya.

Salvadó està pendent de judici pel seu paper en la preparació del referèndum sobre la independència

En el si de la Generalitat, ha actuat com a delegat del Govern en les Terres de l’Ebre (2004-2010) i, entre 2016 i 2017, va ocupar la secretaria d’Hisenda del Executiu català. Al setembre de 2017, va ser detingut en el marc de l’Operació Anubis de la Guàrdia Civil contra la celebració del referèndum d’autodeterminació de Catalunya (1 d’Octubre) i posat dies després en llibertat. Com recorda La Vanguardia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li va obrir judici oral fa unes setmanes per presumpta malversació, prevaricació, falsedat documental i desobediència pel citat referèndum. Lluís Salvadó està a a l’espera que es fixi data per a la celebració del judici, que podria inhabilitar-li per a determinades funcions públiques en cas de resultar condemnatòria la sentència.