6 de febrero de 2023 | Actualizado 12:47

El port de Barcelona reforça el trasllat de l’activitat de passatgers cap al moll Adossat

El consell d'administració de l'entitat catalana aprova acords per allunyar els creuers de la ciutat i reduir-ne l'impacte
Autoritat Portuària de Barcelona

El consell d’administració de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha aprovat dos acords amb l’objectiu d’accelerar el trasllat de l’activitat de passatgers cap al moll Adossat, on es concentraran totes les terminals de creuers i també la terminal de ferris de Baleària. La intenció que hi ha rere aquesta iniciativa és reduir l’impacte que aquest sector genera a la ciutat i, alhora, millorar els serveis que s’ofereixen a navilieres i passatgers.

El primer acord suposa la convocatòria d’un concurs públic per a adjudicar la construcció i l’explotació de la futura terminal G de creuers al moll Adossat. Aquesta licitació es deu a les sol·licituds, d’una banda, de Royal Caribbean Group i, de l’altra, de les navilieres Norwegian Cruise Line, Viking Ocean Cruises i Virgin Cruises, que també van presentar una proposta conjunta amb la intenció d’optar al contracte.

El port traslladarà l’activitat de Baleària a unes noves instal·lacions al moll Adossat

L’acord especifica que el concurs tindrà diferents condicionants, com és la incorporació de les millores ambientals i de sostenibilitat que s’estan impulsant al port català. Pel que fa al sector creuerístic, la futura terminal haurà de tenir sistemes onshore power supply (OPS) per connectar els vaixells a la xarxa elèctrica un cop atracats. La ubicació de les terminals de passatgers electrificades és un dels punts inclosos a l’acord signat el gener de l’any 2018 entre l’autoritat portuària i l’Ajuntament de Barcelona per millorar la integració de la infraestructura a la capital catalana.

El segon acord afronta l’extinció anticipada de la concessió de la Terminal Marítima Nord, dedicada al trànsit de passatgers de creuer, situada al moll de Barcelona. Fins ara, les Terminals Marítimes Nord i Sud estaven concessionades a l’empresa Creuers del Port de Barcelona, però ara la primera tornarà al control de l’autoritat portuària. Tot i això, es mantindrà un espai dedicat a atendre les escales que ja s’han confirmat per a l’any 2023. A partir de l’exercici 2024 ja no hi haurà creuers en aquesta instal·lació. Al consell d’administració també s’ha anunciat el trasllat de l’activitat que la naviliera Baleària està fent a l’Estació Marítima Drassanes. Durant el primer trimestre del 2023, les operatives de càrrega i descàrrega de passatgers i de vehicles es traslladaran a unes noves instal·lacions al moll Adossat.