29 de enero de 2023 | Actualizado 7:01

El port de Barcelona preveu derrocar l’edifici Cinesa del Port Vell a finals de febrer

L'espai acollirà un dels equips participants en la Copa América de Vela, i després es destinarà a ús ciutadà
Autoridad Portuaria de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ja ha iniciat el derrocament dels antics cinemes Cinesa ubicats al moll d’Espanya del recinte, i preveu culminar l’operació a finals de febrer de 2023. Com va informar el llavors president de la institució, Damià Calvet, en el mes de novembre, l’actuació s’ha accelerat per causa de l’arribada imminent, l’any que ve, dels equips que participaran en la Copa Amèrica de Vela, ja que aquest espai del Port Vell funcionarà com una de les seves bases. Concretament, el solar resultant serà on s’instal·li l’equip que representa a Suïssa, l’Alinghi Red Bull Racing. En tot cas, la demolició dels antics cinemes també estava contemplada al pla estratègic del port de Barcelona per reestructurar el Port Vell, una actuació de més gran abast que està modificant la morfologia d’algunes de les àrees més properes a la ciutat de Barcelona.

L’enderroc és un dels desenvolupaments del Port Vell que el port ha accelerat per la Copa Amèrica

Segons informa l’autoritat portuària, l’enderroc va iniciar-se la setmana passada, després que el juliol passat l’entitat autoritzés l’inici del projecte, i des d’octubre es “portés a terme la retirada del mobiliari existent a l’interior de l’edifici, la reducció manual del gruix de la coberta superior i la retirada dels voladius”. Ara, l’empresa encarregada de l’esfondrament, Obres i Serveis Roig, avança amb la demolició de la façana que dona al moll d’Espanya, on també s’ubica el centre comercial Maremàgnum. En el futur, una vegada finalitzada la 37a Copa Amèrica 2024 al port de Barcelona, el nou espai generat servirà “per a ús ciutadà, i tindrà el seu encaix dins de la reforma d’aquest moll, que quedarà connectat amb el moll de Pescadors”, situat a l’altra banda de la dàrsena del Comerç.

L’autoritat portuària també contempla altres actuacions al mateix moll d’Espanya, com ara la rehabilitació de l’edifici Maremàgnum i la transformació d’un altre antic cinema, l’IMAX Port Vell, en el recinte que acollirà l’America’s Cup House durant la competició de vela. Així mateix, altres projectes que van rebre un impuls arran de l’aterratge de la competició també inclouen la urbanització de diversos espais a la Nova Bocana i la Bocana Nord del Port Vell, al voltant de l’hotel W Barcelona; la construcció d’una nova llotja de pesca al moll de Pescadors; i reformes per reurbanitzar el moll de Drassanes. L’autoritat portuària va resumir recentment aquestes actuacions, a les quals destina 55 milions d’euros, sota la voluntat de generar “un Port Vell amb més espais oberts”, i més proper a la ciutadania.

LA COPA AMÈRICA TAMBÉ IMPULSA LA REORGANITZACIÓ DE L’INSTITUT NÀUTIC
Un altre dels equips de vela que aterrarà a Barcelona arran de la Copa Amèrica serà el Luna Rossa Prada Pirelli Team, que representa a Itàlia. Aquest equip ubicarà la seva base a l’edifici Taller Grues, que fins ara el port cedia provisionalment a l’Institut Nàutic de Barcelona. Per això, a partir del curs 2023-2024, l’entitat formativa traslladarà part de la seva organització a l’edifici Escar, que pertany al recinte portuari i que, a més, serà ampliat. D’aquesta manera, l’Institut Nàutic acabarà concentrant tota la seva activitat en aquest immoble i en un altre situat just davant, El Far, on actualment ja s’ubiquen l’administració i les aules de l’entitat, a partir del curs 2026-2027.