5 de febrero de 2023 | Actualizado 8:26

Els granels líquids mantenen a l’alça els tràfics del port de Barcelona

El volum total de mercaderies del port ha sumat 64,96 milions de tones fins novembre, el 7% més que en el mateix període de 2021
Autoritat Portuària de Barcelona

El moviment de mercaderies en el port de Barcelona entre els mesos de gener i novembre d’enguany ha sumat 64,96 milions de tones, el 7% més que en el mateix període de 2021. Segments de tràfics com els líquids a granel (+23,2%) i els automòbils (+10,7%) s’han confirmat com dos dels grans vectors de creixement del recinte català en aquest període.

+98%

Destaca l’augment del 98% del tràfic de gasolines entre els líquids a granel

En l’àmbit dels granels líquids, el volum s’ha situat en els 13,9 milions de tones. En aquest apartat, destaca la gasolina, amb un augment del 98%, i el gas natural, amb el 34,5%. Per part seva, els granels sòlids confirmen la seva atonia amb un augment del 0,6% i sumen 4,1 milions de tones fins a novembre. En aquest cas, destaca el comportament de les potasses (+75,5%) i dels cereals i farines (+61,9%). En el cas de les unitats de transport intermodal (utis), arriben a un total de 390.819 tones, destacant l’evolució del tràfic insular, que creix el 18%, segons les xifres aportades per l’autoritat portuària.

El tràfic de contenidors s’ha mantingut en els mateixos nivells que durant el 2021. En el període de gener a novembre, s’ha registrat un moviment de 3,24 milions de teus, el 0,2% més que l’any anterior, quan es va aconseguir un volum de 3,23 milions de teus. Respecte als vehicles, entre gener i novembre han passat pel port de Barcelona 505.958 automòbils nous, registrant un creixement del 10,7%. Encara que el moviment de vehicles segueix encara allunyat dels nivells de 2019, al novembre s’ha superat la barrera de les 500.000 unitats, a les quals no es va arribar durant tot l’any 2021, en gran parteix producte dels nous fluxos derivades de la importació de vehicle asiàtic.

El tràfic de contenidors manté les xifres positives gràcies a les xifres del trànsit, que ha crescut el 6,3%. Per contra, els contenidors d’exportació i importació es contreuen el 4,1%. Les exportacions de contenidors plens s’estan veient afectades, entre altres factors, pel bloqueig comercial que el Govern d’Algèria manté a Espanya, han recordat des de l’autoritat portuària. En el cas de les importacions, després d’uns mesos de “fort creixement sostingut, s’han frenat en les últimes setmanes”. Es deu, principalment, als elevats nivells d’estocs de les empreses, una situació que s’està normalitzant, segons expressa la institució portuària catalana. Respecte al tràfic de passatgers, els creueristes han sumat 2,2 milions i els passatgers de línia regular han aconseguit els 1,5 milions.