28 de febrero de 2024 | Actualizado 18:37

El port de Barcelona bat el seu màxim històric de moviment de mercaderies

Els estibadors emplacen al president del port a buscar solucions davant la proximitat de la fi de les concessions a Enagás i Autoterminal
Lluís Salvadó i Manel Galán després del consell rector | E.M.

El conjunt de terminals del port de Barcelona ha sumat més de 70 milions de tones de mercaderies mogudes el 2022. Amb aquesta xifra, que suposa el 6% més que l’exercici anterior, el recinte portuari català arriba al seu màxim històric en quant a volum. D’altra banda, també ha recuperat els quatre milions de passatgers, tot combinant tant els procedents de ferris com els de creuers. El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó, ha confirmat aquestes dades durant el consell rector.

La Fundació BCN Port Innovation ja està constituïda i començarà a operar “aviat”

Durant aquesta trobada, Lluís Salvadó també ha compartit amb la comunitat portuària alguns dels projectes de sostenibilitat en els qual treballa l’entitat, com els avenços dins l’àmbit fotovoltaic i dels nous combustibles. El cap de Relacions Externes del port, Manel Galán, ha apuntalat les explicacions sobre sostenibilitat centrant-se en el grup de treball especialitzat en aquest àmbit. Galán ha posat en valor l’increment d’empreses participants al grup, que ha arribat a les 97 companyies.

Durant el consell rector, s’han repassat més qüestions, com ara la situació de la Fundació BCN Port Innovation. La nova entitat ja està constituïda i començarà a operar “aviat” amb la participació de les diferents empreses i una direcció tècnica.

ELS ESTIBADORS RECORDEN LA CADUCITAT D’ALGUNES CONCESSIONS
Hores abans de la reunió del consell rector, el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha estat present a l’assemblea dels estibadors del recinte català, que ha servit per ratificar el conveni col·lectiu fins a l’any 2030. Els treballadors portuaris han demanat a Lluís Salvadó la seva implicació per modificar la llei i permetre l’ampliació de les concessions a empreses que operen a ports espanyols i apostar per terminals semiautomàtiques. Concretament, en el cas de Barcelona, existeixen diversos casos de concessions no ampliables. Aquesta situació afectaria la planta de Gas Natural Liquat (GNL) d’Enagás (2032), o a la terminal de vehicles Autoterminal (2029), ja que les seves concessions es van atorgar prèviament a la Llei 27/1992 de Ports de l’Estat que les regula actualment. Durant l’acte de ratificació del nou conveni de l’ estiba, Salvadó ha recollit el guant i ha assenyalat que “ho hem parlat amb el president de Ports de l’Estat, Álvaro Rodríguez Dapena”. Segons Salvadó, el recinte català i l’organisme estatal estan treballant per modificar la llei amb l’objectiu de “trobar solucions que respectin els interessos de totes les parts”. Sobre la planta regasificadora operada per Enagàs, ha afegit que “a ningú li cap al cap que el punt de sortida de l’hidrogen” del futur viaducte entre Barcelona i Marsella “es quedi sense concessió”.