31 de marzo de 2023 | Actualizado 10:56
Acte de botadura del nou vaixell de subministrament de GNL a vaixells | E.M.

El primer vaixell de bunkering de GNL construït a Espanya comença a operar a Barcelona

L'embarcació per a operacions de bunkering, propietat d'Enagás i de l'armador noruec Knutsen, tindrà la base fixa al port català

La companyia Scale Gas, filial d’Enagás, i l’armador noruec Knutsen han rebut a la planta de regasificació del port de Barcelona el primer vaixell de subministrament de Gas Natural Liquat (GNL) construït a Espanya. L’embarcació, batejada com a ‘Haugesund Knutsen’, fletada per Shell España i construïda per Astilleros Armón Gijón, tindrà com a base fixa el port català. L’objectiu és potenciar la capital catalana com a escala preferent dels vaixells que funcionen amb aquesta classe de combustible de transició.

D’altra banda, també s’ha presentat la readaptació del pantalà de petita escala de la planta de regasificació d’Enagás. Segons el conseller delegat d’aquesta empresa, Arturo Gonzalo, aquesta renovació està permetent un increment “molt important de la recàrrega de vaixells a les plantes ja que, l’any 2022, es van recarregar el doble de vaixells que l’any anterior, fins a un total de 250”. L’objectiu de la infraestructura és portar gas a altres plantes europees. Gonzalo també ha insistit que aquestes instal·lacions estan contribuint a la seguretat energètica d’altres països. Concretament, des de la planta de Barcelona s’està recolzant “de manera molt especial” a Itàlia, creant un gasoducte marítim virtual entre tots dos.

L’Autoritat Portuària de Barcelona i Enagás han subscrit un acord per incentivar projectes d’hidrogen

Totes dues iniciatives estan emmarcades en el projecte europeu que coordina la companyia espanyola, dins l’estratègia LNGhive2, amb l’objectiu d’impulsar el mercat de GNL. A més a més, la Comissió Europea ha finançat el projecte amb nou milions d’euros dels fons comunitaris Connecting Europe Facilites (CEF). L’acte d’inauguració de l’embarcació i del pantalà també ha comptat amb la presència del president del port de Barcelona, Lluís Salvadó, que ha apuntat que, de cara al 2030, l’entitat aspira a reduir les emissions de carboni a la meitat, convertint-se en un “hub energètic clau a Europa”. L’embarcació de Knutsen, que proveirà els vaixells al mar, té una capacitat d’emmagatzematge de 5.000 metres quadrats dividits en dos tancs bilobulars de 2.500 metres cúbics cadascun. La capacitat de subministrament és d’un cabal de 1.000 metres cúbics de GNL per hora i disposa de 92 metres d’eslora, 16,9 metres de màniga i 4,25 metres de calat.

A més, per garantir el recorregut dels combustibles renovables al port, Gonzalo i Salvadó han signat un memoràndum per incentivar projectes d’hidrogen a la zona de Barcelona. El document també recolza el desenvolupament del primer corredor d’hidrogen verd a la Unió Europea, l’H2MED, on Barcelona és considerada “un enclavament fonamental”, segons ha sentenciat el president de l’autoritat portuària.