27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42

El port de Palamós consolida el creixement dels seus tràfics posterior a la pandèmia

La instal·lació frega les 200.000 tones de mercaderies i manté la pasta de paper i la barita entre les principals importacions
Ports de la Generalitat de Catalunya

El recinte portuari de Palamós (Girona) ha mantingut els volums registrats al període posterior a la pandèmia. Amb un total de 194.403 tones mogudes, la instal·lació se situa en xifres el 36% més altes que el 2019, i apuntala la tendència adquirida al final de 2021, exercici respecte al qual ha crescut el 3%. Com passava ara fa any, aquest increment respon al bon comportament de les importacions, en especial al manteniment dels seus tràfics de pasta de paper i de barita, així com al creixement dels productes siderúrgics, segons han indicat fonts de Ports de la Generalitat. Del total de mercaderies de Palamós, el 85% corresponen a importacions.

El cas dels dos primers productes (pasta de paper i barita), pel que fa a tones mogudes, és molt similar al de l’exercici anterior, encara que en aquesta ocasió inverteixen el seu ordre al rànquing. Amb 71.5251 tones, la pasta de paper recupera la seva posició com a mercaderia amb més tràfic a Palamós (el 2021 van ser 62.680 tones), seguida de la barita, un mineral que s’utilitza com a component a les indústries i artesanies de la pintura, la ceràmica o el vidre. Aquest producte havia encapçalat els volums del port gironí el 2021 amb 70.583 tones mogudes, però el seu volum s’ha vist reduït a les 61.597 tones. Es tracta del segon any, després d’una dècada, en el qual el recinte rep aquest producte d’importació, que procedeix eminentment de països del Magreb o de la Xina.

Així mateix, fonts de Ports de la Generalitat també destaquen el creixement de les importacions de productes siderúrgics. Les barres, tubs i perfils d’acer, utilitzats majoritàriament al negoci de la construcció, han quedat al final de l’exercici com la segona càrrega d’importació al recinte català, darrere de la pasta de paper. Pel que fa al total de mercaderies al recinte de Palamós, aquests productes han suposat el 16% del volum, amb un total de 32.199 tones. Se situen en tercera posició per davant de la biomassa forestal (17.320 tones) i de les llavors de colza (12.126 tones), un producte enfocat a l’exportació: es conrea a la província de Girona i acostuma a ser trasllada al nord d’Europa i al centre del continent per a ser transformat en biocombustible.