30 de marzo de 2023 | Actualizado 18:04
Compareixença de Juli Fernàndez en la comissió de Territori del Parlament de Catalunya | Generalitat de Catalunya

La Generalitat manté la dotació pressupostària per a la seva xarxa viària

Juli Fernàndez ha concretat que part d'aquestes inversions serviran per a desenvolupar el model 2+1 a les carreteres catalanes

Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2023 contemplen una partida pressupostària de 459 milions d’euros en actuacions per a aconseguir “una xarxa viària més segura, polivalent i sostenible”, segons les paraules del conseller de Territori, Juli Fernàndez. Aquesta xifra suposa un increment del 1,7% en comparació amb els comptes aprovats en l’exercici anterior. Durant la presentació dels pressupostos corresponents al seu departament en el Parlament, Juli Fernàndez ha concretat que aquestes inversions serviran per a desenvolupar el model 2+1 a les carreteres, pacificar la N-II al Maresme, millorar la C-66 i la C-63, dur a terme diverses actuacions en la C-17 o condicionar la C-14.

Més enllà de la dotació pressupostària per a la xarxa viària, els pressupostos presentats pel Govern, que compten amb el suport d’ERC i el PSC, recullen altres 39,5 milions d’euros per als aeroports de Lleida-Alguaire i d’Andorra-la Seu d’Urgell, així com per a obres, moltes lligades a accions de sostenibilitat, en diversos recintes gestionats per Ports de la Generalitat.

Segons ha detallat el conseller de Territori en la seva compareixença parlamentària, es destinen també altres 47 milions d’euros a redactar plans directors urbanístics associats a l’activitat econòmica, desenvolupar sòl per a aquestes activitats a través de Incasòl i invertir en centres logístics a través de l’empresa pública Cimalsa. En aquest últim punt, Juli Fernàndez ha destacat els nou milions d’euros previstos per a les obres s’urbanització de la primera fase de Logis Montblanc (Tarragona), actualment en fase de licitació, i els cinc milions d’euros previstos per a la terminal intermodal de Vilamalla (Empordà, Girona).

Es contemplen inversions per al desenvolupament del Logis Montblanc i la terminal intermodal de Vilamalla

En termes globals, la conselleria dirigida per Juli Fernàndez disposarà aquest any d’una partida per a despeses pròpies pròxima als 2.209 milions d’euros, el 5,7% més que la del 2022, “tenint en compte les competències actuals”, han recordat des de la Generalitat. El pressupost consolidat del departament, incloent-hi el seu sector públic, ascendeix a 3.864 milions d’euros, el 4,7% més. A més, es preveuen 213 milions d’euros procedents dels fons Next Generation.

Aproximadament el 70% del pressupost es dedicarà a polítiques de foment del transport públic. La major part té com a destí la mobilitat sostenible, si bé, també s’inclou la inversió per a adquirir els 10 trens elèctrics que donaran servei a la nova connexió ferroviària amb l’Aeroport de Barcelona-El Prat, els quatre trens per al nou servei Lleida-Cervera-Manresa, l’adequació d’un espai de tallers per a aquesta nova connexió ferroviària, així com una aportació extraordinària de 26 milions per a desenvolupar un pla de promoció del transport públic, segons ha detallat la Generalitat de Catalunya. Del 30% restant del pressupost de Territori, el 14,5% correspon a les polítiques d’accés a l’habitatge i l’altre 15% a infraestructures i ordenació territorial.