27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42

Autoflotas vol passar al tren la meitat dels fluxos de la seva campa de Calaf amb un apartador

Ja disposen de l'aprovació d'Adif per connectar-se a la xarxa i d'un acord amb Pecovasa per operar els tràfics peninsulars
Instal·lacions d'Autoflotas a la seva campa de Calaf (Barcelona) | E.M.

L’empresa gestora de campes i de serveis de logística integral per a vehicles Autoflotas està acabant de redactar el projecte constructiu per desenvolupar un apartador ferroviari a les seves instal·lacions de Calaf (Barcelona). Amb aquesta infraestructura, l’entitat aspira a aconseguir que la meitat del flux actual de 100 camions diaris d’entrada i sortida d’aquesta campa es traslladin al tren.

La inversió en l’apartador ascendirà a 12 milions d’euros i l’objectiu és iniciar les obres aquest mateix any

Ja disposen d’un acord amb Pecovasa, l’operador de Renfe Mercancías especialitzat en el transport d’automòbils, per operar els serveis peninsulars, i també han rebut l’interès d’altres actors per als tràfics internacionals. L’objectiu d’Autoflotas és iniciar les obres de l’apartador, per al qual es contempla una inversió de 12 milions d’euros, aquest mateix any 2023. De fet, ja està aprovada l’autorització d’Adif, tant pel que fa a circulació com a infraestructures, per connectar el centre logístic amb la xarxa ferroviària.

“Aquest projecte ambiciós connectarà la campa de Calaf amb la línia ferroviària que, des de la frontera francesa, es bifurca a Montcada cap a Lleida i Manresa, on enllaça amb potencials destins a tot l’oest, centre i sud de la Península”, expliquen des de la mateixa empresa. A més, afegeixen que “es pot plantejar també un tràfic en sentit invers”. Segons han explicat tant el president d’Autoflotas, Ricard Torras, com el seu conseller delegat, Jordi Caballol, els dos, a la vegada, socis fundadors de l’entitat, l’apartador d’ample ibèric tindrà una longitud de mil metres que permetrà operar trens de 750 metres. Com recorden, a la línia ferroviària que discorre en paral·lel al seu centre logístic de Calaf no hi ha previst de moment l’ample de via internacional, malgrat que estan treballant perquè s’hi afegeixi, davant la potencialitat de tràfics de la zona.

Des d’Autoflotas defensen que el projecte d’apartador a Calaf, “per la seva dimensió i el seu impacte, compleix amb les condicions requerides per a l’obtenció de fons que puguin donar suport a aquesta important inversió”. En aquest sentit, concreten que és tal la magnitud de la iniciativa que “serà el primer projecte de nova construcció d’iniciativa privada d’un enllaç ferroviari en una instal·lació logística que es dugui a terme a Catalunya en els últims 30 anys”. Respecte d’això, també recorden des de l’entitat que Calaf “serà l’única campa a Barcelona que podrà oferir transport ferroviari als seus clients fora de les instal·lacions portuàries” i que, per tant, situa la instal·lació com una alternativa per al negoci de l’automoció davant la reconversió de la terminal de La Llagosta.

El disseny del futur apartador contempla que “de manera àgil i ràpida” pugui transformar-se “en punt nodal per a la transferència carretera-ferrocarril, en el marc d’una autopista ferroviària”. Autoflotas destaca que Calaf se situa a peu de la C-25 i pròxima a la A-2, per la qual cosa facilitaria “el trasllat de càrrega” de la carretera al ferrocarril. Aquests factors ja han motivat mostres incipients d’interès d’operadors d’aquesta tipologia de tràfics intermodals, segons sostenen des de la gestora de la campa.

L’ORIGEN i EVOLUCIÓ D’AUTOFLOTAS
Fundada el 2003 pels empresaris Jordi Caballol i Ricard Torras, l’empresa ofereix serveis logístics integrals per a vehicles i flotes, inclosos tant cotxes com lleugers i pesants. Actualment, els socis fundadors lideren la gestió de l’empresa, a la qual, amb posterioritat a 2003, s’hi van unir dos altres socis minoritaris. Segons assenyala Autoflotas, els seus “puntals de creixement durant aquests anys han estat els serveis de valor afegit, tant pel que fa a la preparació de rent a car com per a empreses de renting, concessionaris, flotes privades i fabricants”. A més de la seva campa logística a Calaf (Barcelona), disposa també d’un centre propi de 130.000 metres quadrats a Loeches, situat a la perifèria de Madrid. Aquesta instal·lació al centre peninsular té capacitat per a 6.000 unitats i també realitza serveis de preparació i reparació de vehicles.