13 de junio de 2024 | Actualizado 15:59
Generalitat de Catalunya

Catalunya obre una nova etapa per compartir estratègies als seus ports d’interès general

Els ports de Barcelona i Tarragona i la Generalitat creen una comissió conjunta i grups de treball sobre ferrocarril i descarbonització

Les autoritats portuàries de Barcelona i Tarragona crearan grups de treball conjunt amb la conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya per compartir estratègies en diversos àmbits, entre ells, aquells lligats al ferrocarril i a la descarbonització. Així ho han transmès després de la primera presa de contacte pública i conjunta dels principals responsables de les tres institucions, Lluís Salvadó i Saül Garreta per part dels ports, i Juli Fernàndez com a conseller de Territori. Juli Fernàndez ha indicat que “la periodicitat de les trobades dependrà de les necessitats que es derivin” de les problemàtiques a tractar. També ha afegit que “s’anirà treballant de forma dinàmica per arribar als objectius que ens plantegem”, i ha situat l’inici de les reunions al pròxim mes de març. “Obrim un procés de col·laboració que en els propers anys ha de venir a trencar amb una anomalia històrica” ha manifestat, per la seva banda, Lluís Salvadó, en referència a la falta de comunicació de les dues institucions en el passat.

“Les necessitats ferroviàries són compartides i les infraestructures són les mateixes”
Lluís Salvadó President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

Els representants dels dos ports catalans d’interès general que depenen del ministeri de Transports per intermediació de Puertos del Estado han emmarcat l’acord en les necessitats que tots dos comparteixen en l’àmbit ferroviari. Des de l’Autoritat Portuària de Barcelona, el seu president ha assenyalat que, “en definitiva, tot el que és transport ferroviari no és només imprescindible com a ports, sinó també com a país”. Respecte d’això, “s’han de treure camions de la carretera i posar-los al tren”, y per fer-ho, “les necessitats són compartides i les infraestructures són les mateixes”. Per tant, ha afegit Lluís Salvadó “hem de conèixer les necessitats dels altres actors per tenir clares les inversions que necessita el país”.

Per la seva banda, Saül Garreta ha recordado que “a Espanya estem en un 4% de tràfic per ferrocarril, i la Unió Europea ens està marcant que el 2030 hem d’arribar al 20%”. El president del port de Tarragona ha insistit en la necessitat de generar “una línia del Mediterrani que sigui realment especialitzada i competitiva”, per a la qual s’han de “solucionar tots els colls d’ampolla i problemes que té”. No obstant això, Lluís Salvadó ha advertit que els dos ports “han d’anar agafats de la mà terra endins”, però seguiran “competint mar enfora”.

“Volem una línia del Mediterrani que sigui realment competitiva”
Saül Garreta President de l'Autoritat Portuària de Tarragona

El grup de treball ferroviari també ve acompanyat de més intercanvis entre les tres institucions. Per un costat, es genera un altre grup de treball similar, en aquest cas centrat en descarbonització, un element que tots els responsables han coincidit en qualificar d'”indissociable” del pas al ferrocarril. I, per l’altre, s’ha acordat una reunió anual amb la participació de les direccions executives dels dos ports i la cúpula de la conselleria de Territori, per “compartir quines són les visions més estratègiques” a un nivell més general, ha explicat Juli Fernàndez. El conseller també ha afegit que els grups de treball són extensibles a “altres problemàtiques que vagin sortint”, i ha recordat que el canvi al ferrocarril i la descarbonització són objectius compartits per la resta de recintes portuaris catalans.

ELS PORTS TRASLLADEN LES SEVES RESERVES SOBRE L’IMPOST ALS VAIXELLS
Encara que els actors han volgut escenificar una entesa respecte al futur impost a les emissions dels grans vaixells a Catalunya, els dos presidents portuaris han reconegut que presentaran al·legacions al projecte de llei, el període per a les quals acaba el 17 de febrer. Saül Garreta ha revelat que han tingut lloc converses entre els dos ports respecte d’això, però que les al·legacions es presentaran per separat, pel fet que “Tarragona té problemes específics que Barcelona no té”. També ha afegit que, encara que “no podem estar en contra d’una mesura a favor de la descarbonització”, la nova llei “té un marge de millora” al qual van dirigides les seves al·legacions. Per la seva banda, Juli Fernàndez ha insistit en el fet que “és un avantprojecte de llei, susceptible de ser modificat”, i ha situat els esforços de la Generalitat en equilibrar “l’obligació de donar continuïtat a una llei de 2017 que lluita contra l’emergència climàtica, i al mateix temps no fer que els ports siguin menys competitius”.