27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42
El president de l'Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó, i el del Cercle d'Infraestructures, Santi Vila | E.M.

El port de Barcelona reclama més inversió i col·laboració per impulsar el ferrocarril

El president del port de Barcelona ha revelat que la seva entitat busca un partner expert per accelerar l'electrificació dels seus molls

Les infraestructures ferroviàries actuals a Catalunya són insuficients per assegurar el futur creixement del port de Barcelona, especialment pel que fa a incrementar l’eficiència dels seus tràfics a la resta de la Península i d’Europa. Aquest és el diagnòstic que ha llançat el president de l’autoritat portuària, Lluís Salvadó, qui ha alertat que si el sòl logístic de Barcelona i del seu hinterland no disposa d’accessos ferroviaris i més terminals intermodals, “el tràfic de mercaderies no té futur, i desaprofitarem la relocalització de les indústries asiàtiques que estan tornant a Europa”. Per això, el president del port català reclama “més inversió en l’àmbit del ferrocarril” i apunta a la col·laboració amb altres entitats com la Generalitat o el port de Tarragona per impulsar projectes compartits pel que fa a la gestió de terminals intermodals.

“La inversió en ferrocarril ha de transcendir l’àmbit intern del port i arribar a la resta del territori”
Lluís Salvadó President de l'Autoritat Portuària de Barcelona

“El debat no està en si les cadenes logístiques estan controlades pels grans operadors, navilieres, o el sector públic, sinó que el debat rau en l’eficiència, la lliure competència i en facilitar que aquestes cadenes estiguin disponibles per a tots els actors”, ha argumentat el dirigent del port durant la seva intervenció al Cercle d’Infraestructures. En aquest sentit, la inversió i el desenvolupament en l’àmbit ferroviari se situa com un element clau, que segons Lluís Salvadó, “hauria d’anar més enllà de l’àmbit intern del port, a la resta del territori”. D’aquesta manera, una de les vies que vol impulsar la seva entitat rau en la gestió de projectes com el de la Terminal Intermodal Empordà, a Vilamalla (Girona), de la qual surt una experiència de col·laboració amb altres institucions com Cimalsa que hauria “d’escampar-se a la resta del país, al Penedès, Lleida i a l’Ebre”, ha assenyalat, en referència a diferents desenvolupaments projectats des de fa un temps, com són Logis Penedès (Barcelona) o l’estació intermodal del hub de Torreblanca – Quatre Pilans.

Així mateix, una altra infraestructura clau per desenvolupar el ferrocarril des del port de Barcelona passa pels nous accessos ferroviaris de la instal·lació, per als quals Lluís Salvadó veu, actualment, “un absolut alineament entre les administracions amb un lideratge que se li ha de reconèixer al secretari general d’infraestructures, Xavier Flores”, encara que ha lamentat que això no sempre ha estat així, ja que en el passat “no hem estat capaços de posar-ho a l’agenda pública”. Ara “estem ja en fase d’enfocar la redacció de projectes” i ha manifestat que espera que el consens actual “duri uns quatre o cinc anys més, que són els que necessitem per tirar endavant” el desenvolupament, malgrat els dubtes davant de possibles canvis en l’Executiu estatal a les pròximes eleccions.

Gran part del debat sobre el canvi modal a Catalunya també se centra en les connexions ferroviàries amb França, i, per extensió, amb la resta d’Europa. Respecte d’això, el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona ha advertit que el pas únic d’ample internacional per El Pertús “no donarà més de si” en un futur pròxim, la qual cosa suposa un problema estratègic “importantíssim” per al desenvolupament de tota la cadena logística. “Encara que existeix una demanda enorme de connexions cap a França, com a societat no hem estat capaços de ser suficientment contundents a l’hora d’exigir que s’enfoqui aquest tema”, ha reconegut. Sota aquesta idea també s’emmarca la necessitat d'”aconseguir més connexions cap a la resta de la Península, cap a Madrid i cap a Saragossa”, un fet que donaria peu a millorar els problemes de competitivitat ferroviària de la seva instal·lació i del seu hinterland que són fruit “dels costos alts, i de la falta d’inversions”, ha assenyalat.

EL PORT BUSCA UN PARTNER PER ACCELERAR EL SEU PROJECTE D’ELECTRIFICACIÓ
El president de l’Autoritat Portuària de Barcelona també ha informat que estan preparant una licitació per trobar a un “operador expert en la matèria” que dinamitzi els seus projectes en l’àmbit elèctric. “Aquesta no és la nostra especialitat, i per tant volem incorporar un partner que ens ajudi a accelerar els projectes d’electrificació dels molls, per una banda, i per l’altra, que ens permeti gestionar la distribució i comercialització de l’energia” que es derivi d’aquests projectes. Segons Lluís Salvadó, la licitació s’hauria d’activar durant aquest exercici 2023.