31 de marzo de 2023 | Actualizado 18:52

El port de Barcelona posa en marxa la seva primera comunitat energètica

El moll de Pescadors, on s'han instal·lat les primeres plaques solars, allotjarà la primera comunitat d'aquest tipus al recinte
Les plaques instal·lades sobre les casetes del moll de Pescadors de Barcelona | Autoritat Portuària de Barcelona

L’Autoritat Portuària de Barcelona ha iniciat la que és la seva primera comunitat energètica del recinte, amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques sobre les casetes del moll de Pescadors. Es tracta de la primera fase d’un projecte dividit en tres, l’objectiu del qual és dotar els espais del moll, que inclou la llotja de pesca, d’energia per al seu autoconsum. L’actuació s’emmarca en una prova pilot dins del programa Creators, una iniciativa europea que disposa de finançament del fons europeu Horizon 2020, i que té per objectiu impulsar comunitats energètiques en infraestructures del continent. En aquest sentit, l’autoritat portuària ha anticipat que l’experiència obtinguda al moll de pescadors “permeti escalar la iniciativa a tot l’àmbit portuari”, raó per la qual “s’han començat a estudiar els costums de tots els concessionaris i el potencial de producció fotovoltaica de tots els edificis del recinte, per estudiar la millor solució tècnica aplicable als excedents fotovoltaics”, manifesta.

-5% de consum elèctric

Les plaques fotovoltaiques sobre les casetes del moll han de reduir el consum elèctric de l’espai en el 5%

La primera fase de la comunitat energètica s’ha posat en marxa conjuntament amb la constructora Comsa i la Cofraria de Pescadors, i quan es completi, “consistirà a interconnectar l’electricitat renovable generada per les illes fotovoltaiques instal·lades als tres espais del moll”. En aquesta fase ja finalitzada sobre les casetes, “l’energia renovable alimentarà els compressors que produeixen el fred industrial de la fàbrica de gel, reduint els consums d’aquesta instal·lació”. Concretament, els panells instal·lats tenen una potència de 29,5 kWp i l’estimació dels seus promotors és que generi cada any 43,4 MWh, la qual cosa reduiria el consum energètic del moll en el 5%, i en l’11% el de la fàbrica de gel que s’hi ubica. La primera fase de la instal·lació també comportarà la implantació d’una pèrgola amb mòduls fotovoltaics al pati de xarxes proper, i “paral·lelament, s’estan instal·lant bateries de 45kWh de capacitat per emmagatzemar els excedents d’energia” generats, afegeixen fonts del port.

Els panells instal·lats procedeixen del fabricant alemany Heliatek, i fonts del recinte precisen que han estat dissenyats amb materials orgànics, lleugers i flexibles, de manera que s’adapten a les cobertes de les casetes del moll, el disseny de les quals, en arc de mig punt, “no admet plaques fotovoltaiques tradicionals, tant per la seva forma com pel pes” d’instal·lacions d’aquestes característiques. La seva instal·lació també hauria estalviat costos en material i obra per l’adaptabilitat de les peces del fabricant alemany, que no requereixen estructures addicionals per al seu suport. En fases posteriors, els panells també s’instal·laran sobre la llotja de pesca i als tinglados del moll de Pescadors.