30 de mayo de 2024 | Actualizado 18:23

El volum de negoci de l’Autoritat Portuària de Tarragona creix a dues xifres

El moviment de contenidors, vehicles i productes agroalimentaris creix en un exercici afectat per la parada tècnica de la petroquímica
Autoritat Portuària de Tarragona

Els ingressos de l’Autoritat Portuària de Tarragona s’han situat en 64 milions d’euros el 2022, xifra que suposa un increment del 20% respecte a l’exercici anterior. El recinte català ha millorat en totes les seves partides econòmiques i ha emmarcat el seu registre total de mercaderies (30,03 milions de tones, el 5,1% més baix que el 2021) “en la línia del conjunt del sistema portuari estatal”. La parada d’activitat temporal del clúster petroquímic de Tarragona durant l’exercici passat ha motivat una disminució dels líquids a granel, cosa que ha tingut un impacte sobre el tràfic total. De fet, s’han registrat millores en el moviment de la mercaderia general i els sòlids a granel, amb xifres de rècord històric pel que fa als agroalimentaris i creixements en la mercaderia per contenidor i el tràfic de vehicles.

L’actuació anual del recinte català en l’àmbit econòmic mostra, a més de l’increment dels seus beneficis, un Ebitda de 36,95 milions d’euros (deu milions més que el 2021), i un resultat d’explotació tres vegades més gran que la xifra de l’any anterior. El cash flow de l’entitat també arriba a xifres de rècord (és el més alt de la sèrie històrica des de 2013) i el deute total ha quedat reduït a 39 milions d’euros. Així mateix, l’autoritat portuària destaca que, amb els 24,13 milions d’euros invertits el 2022, s’ha assolit “el 76% del pla d’inversions” plantejat al seu “Horitzó 2023”, i obre una nova etapa, amb l’any 2027 com a termini, per “aconseguir posar en marxa les infraestructures que permeten afrontar la diversificació de tràfics, la transició energètica i la transformació econòmica sostenible“.

Entre aquestes infraestructures hi ha les iniciatives del futur contradic de ponent del port, la nova Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), el desenvolupament de terminals ferroviàries (La Boella y Guadalajara-Marchamalo) i l’impuls de comunitats energètiques. En aquest sentit, fonts del recinte han afirmat que “la robustesa econòmica del port”, vistos els resultats, “permetrà donar un impuls al cicle inversor” en aquestes infraestructures “estratègiques”.

Pel que fa a la disminució del moviment de mercaderies, l’autoritat portuària ha assenyalat la parada d’activitat del seu hinterland petroquímic durant dos mesos l’any passat com un dels principals desencadenants. La parada tècnica va permetre realitzar “inversions de 100 milions d’euros en la millora de les instal·lacions del Complex Industrial de Tarragona”, i això “s’ha fet notar al paquet energètic” del port, ja que el clúster és el seu client principal. Per aquesta raó, els líquids a granel, que suposen el volum més gran de tones de mercaderia de la instal·lació, han caigut el 16,4% respecte al 2021, amb descensos en diverses de les seves tipologies. Destaquen el cru de petroli, que ha descendit el 14,2%; el fuel, que cau el 14%; el gasoil, amb el 65,2% menys; la benzina i el querosè, del 73,9%; i la resta de productes petrolífers, que baixen l’ 11%. Fonts del recinte també s’han referit “als efectes de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia sobre el tràfic del cru de petroli, l’increment del preu de l’energia i la inflació”, i “als efectes sobre els rendiments derivats de les negociacions per a l’adaptació a la nova normativa reguladora de l’estiba” com a condicionants durant l’exercici 2022.

-16,4%

La caiguda dels productes energètics disminueix els líquids a granel del port en el 16,4% respecte al 2021

Malgrat l’evolució dels líquids a granel, l’actuació del recinte català s’ha vist beneficiada pel creixement dels productes agroalimentaris, que amb 5,95 milions de tones assoleixen un rècord històric, i impulsen el segment dels sòlids a granel en un increment del 20,4% respecte del 2021. Segons fonts de la instal·lació, Tarragona “ha estat una porta estratègica d’entrada de productes alimentaris per al mercat peninsular durant l’any 2022, especialment en els últims mesos de l’any“, i ha pogut evitar els problemes originats per la guerra a Ucraïna “gràcies al corredor alimentari impulsat per Nacions Unides i gestionat per Turquia”. De fet, Ucraïna és el primer origen de la importació de cereals a través de la instal·lació tarragonina. Altres sòlids a granel que també creixen són el carbó i el coc de petroli (+32,4%), però no les partides de fruita, que cauen el 24,2% respecte al 2021.

Pel que fa a la càrrega general, també registra un increment (+4,9%), en aquest cas impulsat pels tràfics de contenidors i de vehicles. Concretament, el moviment de contenidors s’ha disparat el 52,2% respecte del 2021, fins a sumar 83.335 teus, un fet que es derivaria “de l’arribada durant uns mesos dels vaixells de la naviliera MSC” i es correspon amb els esforços de l’autoritat portuària per diversificar els seus tràfics el 2022. Per altra banda, el tràfic de vehicles ha assolit un increment del 26,8% en la comparativa interanual, encara que es manté per sota de les xifres de 2019, les més altes de la dècada passada. Els tràfics de pasta de paper i d’animals vius també superen les xifres de 2021, però segueixen per sota dels resultats anteriors a la pandèmia.

El recinte tarragoní també ha destacat la quota ferroviària de les seves mercaderies, amb “prop d’un milió de tones” mogudes mitjançant aquesta modalitat, segons les seves dades. De fet, pel ferrocarril es mouen més de l’11% de les tones que ho fan a través del port, segons les mateixes fonts. En aquest sentit, el 2022 també s’hauria assolit una xifra històrica pel que fa al moviment de productes agroalimentaris en tren, amb 333.000 tones mogudes, el 6% del total de cereals del port. També en el cas dels automòbils s’ha incrementat el seu tràfic per ferrocarril, el 40% respecte a 2021.