29 de marzo de 2023 | Actualizado 20:11

El Port Vell inicia una nova etapa per remodelar espais davant l’arribada de la Copa Amèrica

El port de Barcelona ha posat en marxa un paquet de 17 mesures, xifrades en 86,1 milions, per reforçar el vincle amb la ciutat
El presidente del puerto de Barcelona, Lluís Salvadó, y el director del Port Vell, David Pino (de izquierda a derecha) | Autoritat Portuària de Barcelona

El vigent pla estratègic de l’Autoritat Portuària de Barcelona ja apostava per l’obertura del Port Vell a la capital catalana i ara, amb la intenció de donar continuïtat a aquesta iniciativa, la Gerència Urbanística del Port Vell assumeix noves competències amb la voluntat de reforçar la relació entre la infraestructura i la ciutat davant de l’arribada de la Copa Amèrica. Aquest matí, en un acte celebrat al World Trade Center, el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó, i el director de la Gerència Urbanística del Port Vell, David Pino, han anunciat la posada en marxa d’un paquet de 17 mesures, amb una inversió total derivada de 86,1 milions d’euros, que pretén remodelar i obrir nous espais al Port Vell.

Lluís Salvadó ha subratllat que, per dur a terme les reformes, cal “més musculatura”, de manera que la Gerència Urbanística del Port Vell impulsarà la transformació després de guanyar pes en les seves funcions. Entre totes aquestes iniciatives, destaca la urbanització del moll de Drassanes, que quedarà lliure per a la ciutadania i la seva operativa es traslladarà al moll Adossat. L’entitat també ha anunciat la remodelació del World Trade Center Barcelona, l’adequació de la qual pretén adaptar-lo al nou paper del Port Vell a la vegada que se’l dota de noves instal·lacions en favor de la sostenibilitat. Aquests dos punts tenen una inversió de més de 12 milions d’euros.

El termini de finalització dels diferents treballs està previst, com a màxim, abans del tercer trimestre del 2024

El port de Barcelona també rehabilitarà la bocana nord, actualment malmesa per les ingerències del clima, i construirà una rambla sobre la Nova Bocana alhora que urbanitza les esplanades amb un nou edifici mirador. A més, després d’una inversió de 17 milions d’euros, es remodelarà l’edifici del Maremàgnum. El termini de finalització de totes actuacions està previst, com a màxim, abans del tercer trimestre del 2024.

Acordió

Les 17 mesures de la Gerència Urbanística del Port Vell

Amb una inversió de 2,2 milions d’euros es rehabilitarà aquesta infraestructura danyada per l’acció del clima.

Es durà a terme l’edificació sobre el rasant dels molls i amb vista oberta després d’invertir 1,9 milions d’euros.

S’aixecarà un edifici per sobre de la riera de la Nova Bocana, que farà d’enllaç entre els espais públics i el moll de la Ribera. La inversió serà de 3 milions d’euros.

Amb una inversió de 2 milions d’euros es duran a terme les obres d’urbanització dels espais de bocana nord, actualment sense ús.

El nou sistema de transport públic regular connectarà per via marítima el moll de Dressanes amb el moll de Llevant. La inversió dedicada a aquest punt és de 1,1 milions d’euros.

El port de Barcelona invertirà 5,7 milions d’euros a remodelar aquests espais.

Amb una inversió de 5,7 milions d’euros, es pretén blindar i estabilitzar el tram final de la platja de la Barceloneta allargant l’extrem nord de l’espigó exterior de protecció de la bocana nord.

Amb una inversió de 7,6 milions d’euros, el port vol obrir una nova llotja de pescadors oberta a la ciutadania. Les obres acabaran el febrer del 2024.

La reforma concretarà la seva activitat als dos edificis, el Far i l’Escar. La inversió és de 4,5 milions d’euros.

L’entitat pretén acostar la Copa Amèrica a la ciutadania i generar noves experiències virtuals. Es preveuen 1,5 milions de visitants en aquest equipament després d’haver invertit 4,6 milions d’euros.

Demolició de l’edifici de Cinesa, de 3.000 metres quadrats de superfície a planta.

Les obres de condicionament suposaran una inversió de 17 milions d?euros. L’estructura estarà llesta el quart trimestre del 2023.

Completar i finalitzar la rehabilitació de l’edifici històric del Portal de la Pau després d’invertir 17 milions d’euros.

Amb una inversió de 2 milions d’euros, es traslladarà l’operativa de Balearia, alliberant la zona d’usos marítims.

Les operacions de Balearia i de creuers passaran a aquests espais. La inversió encara és pendent d’aprovació.

El Port de Barcelona invertirà 10,2 milions d’euros a posar a punt aquesta infraestructura ubicada davant del World Trade Center.

Renovació i adequació a nous usos més oberts i menys portuaris. El port invertirà 10,2 milions d’euros.

Fuente: Autoritat Portuària de Barcelona

El màxim mandatari del port també ha explicat que, amb aquest paquet de mesures, l’autoritat portuària pretén seguir “l’estela de l’herència dels Jocs Olímpics del 1992”, i que la celebració de la Copa Amèrica ha de marcar l’inici d’una nova fase a l’obertura del Port Vell respecte a la ciutat. “Volem arribar a aquesta competició amb un port renovat”, ha afegit el president del recinte portuari català. En aquest sentit, David Pino també ha anunciat la creació d’una oficina de coordinació formada per set persones l’objectiu de les quals serà “facilitar la feina de tots els actors implicats en la celebració de la Copa Amèrica”.