23 de marzo de 2023 | Actualizado 0:01

Freixenet s’alia amb Serveto i Repsol per provar carburants als seus transports a Madrid

Els vehicles utilitzats al pilot funcionaran amb un combustible creat a partir d'olis procedents de residus
Freixenet

La productora i distribuïdora de cava Freixenet participa en una prova pilot per operar els seus transports per carretera a Madrid amb un biocombustible renovable de segona generació. L’empresa vitivinícola col·labora amb Repsol, que lidera la iniciativa, i amb l’empresa de transport i logística Serveto. Segons fonts de Freixenet, els vehicles utilitzats al pilot funcionaran amb un combustible “la matèria primera del qual és únicament procedent d’olis procedents de residus, com olis de cuina usats”. Les proves es realitzaran als transports des de la seu de l’entitat a Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) durant quatre mesos, i tenen com a objectiu reduir el 85% de les emissions de CO2 de la flota que fa servir l’empresa.

“La mobilitat sostenible és una de les nostres prioritats”
Gloria Martí Responsable de Sostenibilitat i Medi Ambient de Freixenet

La ruta cap a Madrid aprovisiona el magatzem que l’entitat vitivinícola opera amb una empresa logística externa, i té una freqüència de, almenys, dos viatges a la setmana, ha explicat la seva responsable de Logística, Cristina Durán. El biocombustible s’utilitzarà només en els camions de Serveto, encara que l’empresa també treballa en aquests serveis amb altres operadors. Els camions podran proveir-se el biocombustible a les gasolineres de la multinacional energètica que el subministren, i el projecte estarà actiu fins a finals de juliol. Tanmateix, l’objectiu de les entitats involucrades és mantenir-lo a partir de setembre: “La nostra idea és continuar tant com puguem, i després funcionar ja així amb normalitat, encara que de moment és un projecte” ha precisat Cristina Durán.

Segons fonts de Freixenet, un dels principals avantatges del biocombustible de Repsol recau en que no és necessari implementar canvis als motors dels vehicles per utilitzar-lo, “pot fer-se servir en qualsevol vehicle actual i aprofitar les infraestructures existents de distribució i aprovisionament”. A més, l’empresa vitivinícola també assenyala que “es tracta d’una mesura complementària a l’electrificació de vehicles”. La responsable de Sostenibilitat i Medi Ambient de l’entitat, Gloria Martí, ha manifestat que “sabem que la transició energètica és un dels aspectes que ha de marcar el nostre full de ruta i s’ha convertit en fonamental per al correcte desenvolupament de la nostra activitat”, i ha afegit que el seu mercat principal és l’europeu, la qual cosa fa de “la mobilitat sostenible una de les nostres prioritats”.

Amb l’objectiu de reduir les seves emissions al transport, Freixenet ja va realitzar a finals de 2021 una prova pilot per traslladar els seus trajectes amb el mercat alemany al ferrocarril, i va estimar que reduïa el 92% de les emissions de l’enviament. Així mateix, ha manifestat que la seva distribució als països nòrdics d’Europa exigeix una estratègia cada vegada més descarbonitzada de les seves operatives logístiques, per la qual cosa la seva estratègia es fonamenta en traslladar aquestes operatives del camió al tren. Amb relació al nou pilot amb Repsol i Serveto, Cristina Durán ha manifestat que “el teixit empresarial espanyol a poc a poc va adaptant-se a una nova realitat marcada pels objectius recollits al pacte verd europeu”.