22 de julio de 2024 | Actualizado 17:13

El port de Tarragona licita la segona fase d’obres de la seva terminal a Marchamalo

L'autoritat portuària invertirà 26,7 milions d'euros en aquesta segona fase i preveu que la infraestructura estigui operativa el 2024
Autoritat Portuària de Tarragona

L’Autoritat Portuària de Tarragona ha iniciat la licitació per encetar la segona fase d’obra a la seva terminal Intermodal a Guadalajara-Marchamalo. Els treballs comportaran una inversió inicial de 26,7 milions d’euros i suposen la fase final de construcció del port sec, que des del recinte tarragoní s’espera que estigui operatiu el 2024. Una vegada finalitzada, la instal·lació tindrà una superfície de 150.000 metres quadrats i estarà connectada amb la terminal intermodal de La Boella, situada al recinte portuari català.

750 metres

Les vies de la Terminal Guadalajara-Marchamalo habilitaran operatives amb trens de fins a 750 metres

La segona fase de la construcció se centra en l’aixecament de la superestructura de vies, que inclou “la construcció de tres vies de càrrega i descàrrega i unes altres tres vies d’expedició i recepció per a trens de 750 metres d’allargada”, ha especificat l’autoritat portuària. Així mateix, també es durà a terme la instal·lació de “19 desviaments que permetran tots els moviments i maniobres” i “les connexions en dos punts amb la xarxa ferroviària d’Adif” –dirigits a Madrid i Saragossa-, en unes actuacions que generaran un total de “7.750 metres de via en ample ibèric”. Per altra banda, els operadors adjudicataris també hauran de construir un edifici de serveis de cent metres quadrats i pavimentar 100.000 metres quadrats destinats a “la zona d’operativa i emmagatzematge de mercaderies”, i instal·lar “elements de seguretat, comunicació, electrificació i catenària”.

Des del port tarragoní s’espera que la nova terminal, multipropòsit i multiclient, “consolidi el recinte com a porta natural d’entrada i sortida del Mediterrani”, gràcies a la “captació de nous tràfics de la Península Ibèrica”. En aquest sentit, l’autoritat portuària assenyala la connexió futura a través de la terminal entre el Corredor d’Henares i el Corredor Mediterrani, “afavorint la circulació de mercaderies entre la Península i la resta del continent europeu”. La terminal se situa a uns 70 quilòmetres de Madrid, amb un radi d’acció sobre “l’àrea més dinàmica de l’entorn de la capital de l’Estat”, han recordat fonts de la institució portuària.