27 de marzo de 2023 | Actualizado 5:42

La Generalitat aposta per millorar la connexió ferroviària dels centres logístics i industrials

Juli Fernàndez ha destacat la importància de planificar el paper de les terminals intermodals existents a Catalunya
Sessió del Cercle a Barcelona amb Juli Fernàndez, Santi Vila i Lluís Salvadó | E.M.

El conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Juli Fernàndez, ha destacat l’aposta que està duent a terme el seu departament per reforçar les connexions ferroviàries amb els diferents polígons logístics i industrials del territori. En aquesta línia, Juli Fernàndez ha subratllat que “hem de transportar les mercaderies de forma eficient des del mateix lloc on es produeixen”. El conseller ha fet aquestes declaracions durant la sessió del Cercle d’Infraestructures a Barcelona, juntament amb el seu president, Santi Vila, i el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó.

Juli Fernàndez, instant a implantar “polítiques de proximitat”, també ha posat l’accent en la planificació de les diferents terminals intermodals existents a Catalunya, tot recordant que l’objectiu del Govern català és que, de cara al 2030, una cinquena part de les mercaderies es mogui per ferrocarril. En aquest sentit, el conseller ha anat més enllà i ha afegit que “s’han de fer tots els esforços possibles per reivindicar de manera especial el Corredor Mediterrani”, matisant que l’oportunitat que suposa aquesta infraestructura tampoc no pot generar embuts que “pugin restar competitivitat”.

“Hem de transportar les mercaderies de forma eficient des del mateix lloc on es produeixen”
Juli Fernàndez Conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya

Sobre la relació entre el transport de mercaderies i el de passatgers, Fernàndez ha subratllat la connexió existent entre tots dos. El conseller de Territori ha posat com a exemple la millora recent de les freqüències ferroviàries a la línia del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat, que facilitarà la mobilitat al llarg de tota l’AP-7. Alliberar altres infraestructures “ens permet ser més competitius”, ha subratllat. A més, el màxim responsable de la conselleria ha recordat l’anunci d’inversió de 660 milions d’euros per millorar la seguretat i la mobilitat de la xarxa viària, on s’estendrà el model 2+1 a més de 400 quilòmetres de carreteres per evitar accidents frontals .

Juli Fernàndez també ha destacat la importància dels enllaços dels ports amb la xarxa ferroviària. En aquest cas, el conseller ha recordat el paper que tindrà a partir d’ara el nou marc de col·laboració entre el departament i els ports de Barcelona i Tarragona. En aquest àmbit, Salvadó ha agraït l’existència d’una “agenda compartida de col·laboració” entre la Generalitat i els dos ports catalans d’interès general. “Sense l’acompanyament del departament, tot seria més difícil per al port”, ha sentenciat el president de l’ens portuari de Barcelona.