7 de junio de 2023 | Actualizado 17:28

Catalunya inicia un nou pla d’intervenció a l’AP-7 davant l’increment de la sinistralitat

El pla dotat amb 14,3 milions d'euros fins al 2025 preveu 20 mesures per millorar la seguretat viària i la mobilitat de l'autopista
Congestió a l'AP-7 després d'un accident | E.M.

La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un pla amb més de vint mesures d’intervenció a l’AP-7 davant l’increment d’accidents per l’augment de vehicles en circulació després de la desaparició del peatge. L’administració autonòmica continuarà aplicant limitacions al trànsit de vehicles pesants en trams diferents d’aquest eix de comunicacions.

Aquest estiu passat, la Generalitat ja va impulsar diferents mesures en aquesta direcció. El gruix de les mesures s’ha implantat a causa de l’augment de la mobilitat general a l’autopista, que ha crescut al 26%, tot i que la circulació de camions ha mostrat un increment més gran: del 36%. Les propostes han estat mesures de gestió del trànsit i la seguretat viària consistents en la laminació i homogeneïtzació del trànsit, gestió de la velocitat a les interseccions, i augmentar la capacitat viària en trams d’alta sinistralitat. El projecte suposarà una inversió total de 14,3 milions d’euros fins al 2025. Desglossant les partides, la despesa per mitigar les congestions i donar més capacitat a l’AP-7 és de 8,7 milions d’euros, mentre que la inversió en velocitat variable a la C-58 serà d’1,6 milions d’euros i el muntant per aplicar trams de velocitat variable al tronc central de l’AP-7 entre Mollet i El Papiol s’elevarà fins a quatre milions d’euros.

Per a l’elaboració del pla, el Servei Català de Trànsit ha fet un estudi de la mobilitat i l’accidentalitat a 43 trams de l’autopista durant el darrer any i mig, el temps que la via ha estat lliure de peatges. Pel que fa al diagnòstic de la situació actual, a més de l’augment de la mobilitat de la circulació de vehicles pesants, es destaca l’increment en la durada i la freqüència de les retencions en comparació del 2019. El tram amb més increment de camions ha estat el comprès entre Montmeló i Granollers, que ha experimentat un increment en el trànsit de 8.737 camions entre el 2019 i el 2022. El top tres l’han completat els segments entre els Monjos i Vilafranca, i la Granada i Gelida, amb alces de 8.516 i 8.336 vehicles pesats, respectivament.

Acordió

Mesures de gestió del trànsit a l’AP-7

Els camions hauran de circular pel carril de la dreta durant un tram de 30 km i aquestes limitacions seran cada dia de la setmana.

Els camions hauran de circular per la dreta quan s’instal·li el sistema de reducció a la sortida de divendres i dissabte i al retorn de diumenge.

Aquestes restriccions de vehicles pesants han estat consensuades amb el sector del transport i van ser publicades en una resolució al DOGC.

Els camions hauran de circular pel carril de la dreta al tronc central de l’AP-7 entre Martorell a la Roca.

Els trams d’autopista afectats seran els que s’instal·lin carrils addicionals en sentit contrari. Els vehicles pensants hauran de circular per la dreta i limitar-ne la velocitat a 80 km/h.

Es limitarà a 100 km/h o menys la velocitat des dels divendres a la tarda, el dissabte al matí i la tarda del diumenge. La intenció és laminar el trànsit i l’ocupació del carril de la dreta. El sistema es posarà en funcionament en fase de proves abans de Setmana Santa.

S’habilitaran els passos de mitjana a les zones de l’autopista de més sinistralitat i més durada de retencions per la instal·lació de carrils addicionals en cas d’accident.

Prova a la incorporació de la C-60 a l’AP-7 per reduir les congestions.

Els trams afectats són els situats entre la Roca i Llinars durant el retorn de diumenge a l’anell metropolità.

En contracte de les grues de l’SCT a l’AP-7 nord i sud està en gestions per ampliar-les amb l’objectiu d’atendre diferents tipologies d’accidents i vehicles.

Durant el 2023, a les entrades dels carrils addicionals dels retorns de cap de setmana i durant les operacions especials està prevista la instal·lació de quatre càmeres amb intel·ligència artificial, per al control de la velocitat òptima d’obertura i circulació de vehicles.

Aquestes reformes es realitzaran a l’entrada i la sortida dels carrils addicionals amb l’objectiu de fer-los més visibles i segurs.

L’objectiu és dotar de més capacitat la via en un tram de 70 quilòmetres. Aquests carrils mitiguen l’impacte de les retencions que es concentren majoritàriament a la tornada de diumenge cap a l’anell metropolità.

Per dotar de més capacitat l’autopista C-32 nord com a alternativa viària també a l’AP-7, s’instal·laran 25 km de carrils addicionals entre Sant Andreu de Llavaneres i Alella durant el retorn de diumenge.

La primera missió serà analitzar l’enllaç de la C-60/AP-7 per avaluar l’origen de la pertorbació de la Roca a la tornada dels diumenges i també a la B-23 i AP-7 per controlar les infraccions d’incorporació.

Aquest 2023 s’instal·larà un nou sistema de carros radar a l’AP-7 en punts convenientment habilitats.

Per al període 2023-2025 s’instal·larà un radar de tram a la zona de la Mora a Constantí (Tarragona).

La posada en marxa es farà durant el període de 2023 a 2025 i s’instal·laran sistemes de velocitat variable que permetrà intervenir al nus C-58/AP-7, i s’instal·laran sistemes de velocitat variable a l’AP-7 entre Martorell i Vilafranca i entre Mollet i Sant Celoni.

Les zones són on es cometen infraccions d’incorporació i també per la vigilància del compliment de les limitacions i restriccions de vehicles pesants.

Continuïtat dels controls dinàmics i dels macrocontrols de vehicles pesants Des de la tardor passada la Divisió de Trànsit ha realitzat diferents controls que han resultat en 667 denúncies.