13 de julio de 2024 | Actualizado 16:57

Barcelona posa en marxa el seu nou espai dedicat a la innovació de l’economia blava

El BlueTechPort acollirà empreses i projectes emprenedors i disruptius vinculats al sector portuari, logístic i turístic
Acte de presentació del BlueTechPort | E.M.

El port de Barcelona ha presentat el BlueTechPort, un espai el principal objectiu del qual serà promoure la sostenibilitat i la integració de la tecnologia als sectors que tradicionalment han estat relacionats amb l’àmbit portuari. La iniciativa, lligada a l’economia blava i situada a la seu del Tech Barcelona, acollirà empreses i projectes emprenedors vinculats al sector portuari, logístic i turístic, però també a sectors considerats com a disruptius, com són la robòtica submarina, la intel·ligència artificial o la recuperació de la biodiversitat del mar.

A més, tal com ha ressaltat el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Lluís Salvadó, amb aquesta proposta el recinte català es vol convertir “en un referent de l’economia blava, tant a escala europea com a nivell internacional”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el director general de Tech Barcelona, Miquel Martí, que ha explicat que aquest espai representa “posar les bases perquè Barcelona sigui un referent mundial en economia blava; oferint una estructura més àgil per a la implementació de pilots i projectes innovadors”.

“L’objectiu és ser un referent de l’economia blava, tant a escala europea com a internacional”
Lluís Salvadó President de l'Autoridad Portuària de Barcelona

En aquest sentit, Salvadó ha ressaltat que està prevista una fase posterior del projecte en què es contempla la reutilització d’infraestructures usades durant la Copa Amèrica, fent especial èmfasi en els sis tinglados de Sant Bertran. Aquesta fase començarà el seu desenvolupament en els propers mesos, una vegada finalitzi l’estiu, amb la redacció dels projectes corresponents i el valor dels quals arribarà als 50 milions euros. Abans, però, s’ampliarà el BlueTechPort cap als espais del moll de Barcelona. La col·laboració publico-privada també es posiciona com un eix fonamental del BlueTechPort, ja que permetrà la participació de diverses entitats, des de startups fins a multinacionals, i es fomentarà la col·laboració entre elles i amb altres actors. L’espai està preparat per albergar entre 10 i 15 empreses.

Un altre dels principals objectius és que el port de Barcelona s’alineï amb les estratègies d’innovació que s’estan duent a terme a l’àmbit autonòmic, convertint-se en un referent d’innovació a l’àmbit marítim. Per part seva, la directora d’Innovació del port de Barcelona, Emma Cobos, ha afegit que el projecte contempla també la reubicació parcial de l’Institut de la Logística, actualment al World Trade Center, cap al BlueTechPort.