30 de mayo de 2024 | Actualizado 0:01

La Generalitat instal·larà una dessalinitzadora d’aigua al port de Barcelona per la sequera

La infraestructura es projecta al costat de la concessió de líquids de Tepsa, des d'on es bombejarà aigua a la xarxa de servei de la ciutat
Terminal de Tepsa a Barcelona | Rubis Terminal

La conselleria d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya ha acabat decantant-se per les dessalinitzadores per a pal·liar els efectes de la sequera a la comunitat. A Barcelona, l’Executiu català ha rebutjat la idea que manejava anteriorment de portar vaixells carregats amb aigua potable des de Sagunt (València), i ara instal·larà una dessalinitzadora al port per a filtrar l’aigua del mar i bombejar-la cap a la xarxa metropolitana. “Generarà 40.000 metres cúbics al dia, l’equivalent al 6% de la demanda actual de l’àrea metropolitana”, van assenyalar ahir fonts del departament climàtic català. La posada en marxa de la infraestructura es preveu per a octubre d’enguany, “coincidint amb l’escenari d’emergència II”, que la Generalitat no preveu que hagi d’activar-se abans.

40.000 metres cúbics

La dessalinitzadora permetrà bombejar 40.000 metres cúbics d’aigua al dia

Fonts d’Acció Climàtica han confirmat que la ubicació de la dessalinitzadora flotant serà en les aigües pròximes a la terminal de granels líquids de Tepsa (Terminales Portuarias) al recinte català, entre els molls Prat (on se situa la terminal BEST) i el de l’Energia, que concentra el granel líquid del recinte. De fet, és en la concessió de Tepsa on se situa “la nova central de bombejament” que portarà l’aigua cap a la xarxa de la ciutat. “El port de Barcelona ja disposa de les instal·lacions preparades”, han afegit des de la Generalitat. L’aigua bombejada connectarà amb un dipòsit intermedi a la zona de Cornellà de Llobregat (Barcelona), “que s’està condicionant i estarà operatiu al juny”. Des d’aquí, es canalitzarà a la xarxa de distribució d’Aigües de Barcelona. Acció Climàtica també ha confirmat que la gestió d’aquesta instal·lació serà “pública” i, presumiblement, efectuada des del mateix departament.

Les dessalinitzadores flotants “són un tipus d’embarcació que estan equipades amb la tecnologia i els elements necessaris per a dur a terme el procediment de dessalinització mitjançant osmosi inversa”, expliquen des de la Generalitat. Els 40.000 metres cúbics diaris que bombarà aquest sistema superen a l’opció dels vaixells anteriorment esbossada, que “només podia portar 25.000 metres cúbics de mitjana al dia”. Així mateix, el seu cost de producció també és inferior: el dels vaixells era de 10 euros per metre cúbic al dia, mentre que amb la dessalinitzadora es baixa als 6 euros, argumenta Acció Climàtica. Paral·lelament, la Generalitat també adquirirà altres 12 dessalinitzadores mòbils, més petites que la de Barcelona, que repartirà entre diversos municipis de la Costa Brava (Girona).