23 de junio de 2024 | Actualizado 5:35

Siemens desenvoluparà i provarà solucions intralogístiques robotitzades a DFactory

La multinacional ha instal·lat al hub de la Zona Franca de Barcelona el seu primer showroom enfocat en intralogística robòtica
El director general de Siemens Digital Industries a Espanya, José Ramón Castro, al costat de la directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, i el showroom de Siemens a DFactory | Zona Franca de Barcelona / E.M.

La divisió de Digital Industries de Siemens ha aterrat a l’edifici DFactory de la Zona Franca de Barcelona per a desenvolupar i mostrar als seus clients el seu portfoli de solucions robotitzades en intralogística. La signatura ha instal·lat un showroom en el qual l’empresa treballarà amb col·laboradors en aquest àmbit per a, essencialment, generar experiències de simulació “que consolidin i industrialitzin les solucions que s’ofereixen al client”, han assenyalat els seus impulsors. Siemens ja compta amb altres centres de característiques similars a Espanya i en el món, però el de Barcelona constituirà el primer enfocat específicament a la robòtica intralogística i productiva. El responsable d’Operacions a Espanya, André Jablonski, ha apuntat que l’aposta per DFactory respon al fet que “l’edifici compta amb un ecosistema tecnològic molt fort” amb el qual establir sinergies.

“La idea és que els nostres clients siguin també els nostres partners”
André Jablonski Responsable d'Operacions de Siemens Digital Industries a Espanya

De fet, aquest departament de la multinacional alemanya ja treballa amb Hewlett-Packard (HP), també present a l’edifici propietat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. “Amb ells ja hem fet un projecte de solucions intralogístiques i de producció, és una barreja”, ha explicat Jablonski. En concret, segons el directiu de l’empresa, “consisteix en l’ús de AGVs que recullen peces generades per fabricació additiva (impressió 3D) i la porta a una altra estació de manera autònoma, sense que els operadors hagin d’intervenir”. De cara a altres empreses instal·lades a DFactory, Siemens espera que es produeixi una combinació d’intercanvi de serveis i col·laboració. “La idea és que els nostres clients siguin també els nostres partners, que estiguin venent també les nostres solucions i generem aquí un ecosistema global”, ha afegit André Jablonski. L’empresa també busca la cooperació amb clients per a nodrir els seus softwares de gestió de flotes, que plantegen com una eina “oberta, que no és de la nostra propietat”.

“A DFactory buscàvem empreses líder com Siemens”
Blanca Sorigué Directora general del Consorci de la Zona Franca de Barcelona

Els responsables de Siemens no han especificat la seva inversió en el seu nou espai, però sí han assenyalat que es tracta d’un import “de sis dígits”. L’empresa s’instal·la en l’edifici seguint el mateix règim de lloguer que altres companyies que aquest node d’innovació empresarial ha anat acollint des de la seva posada en marxa a la fi de 2021. La directora general de la Zona Franca de Barcelona, Blanca Sorigué, ha manifestat durant la inauguració del showroom de Siemens que “estem aconseguint que empreses líders en el mercat apostin per establir-se aquí, és justament el que buscàvem”. A més, ha afegit que l’edifici ja aconsegueix el 85% d’ocupació.

El nou espai de Siemens es concep com un centre de proves en el qual aquesta unitat de negoci de la multinacional germànica simula i opera solucions transversals intralogístiques a dos nivells: virtual i físic. Siemens comercialitza una eina de gestió de flota, Simove, que és interoperable amb uns altres softwares del mercat i amb tota mena d’equips. Aquesta mateixa plataforma li serveix també a la companyia per a exercir aquesta simulació al showroom per al client, amb la diversitat de maquinària i automatització de la qual disposi. A l’espai de DFactory també disposa de petits mòduls físics que simulen un magatzem, un espai de picking o un espai de producció, i que habiliten el mostreig en físic de braços robot o carretons automatitzats presents al showroom. L’espai també serveix “per a analitzar el rendiment de flotes senceres per a optimitzar la seva gestió”, han explicat fonts de Siemens i de la zona franca.

Dins del seu centre, l’empresa ja està en col·laboració amb proveïdors tecnològics com a Universal Robots, Leuze, Staubli i Argologic. Amb el de DFactory, “Siemens completa la seva presència internacional amb mig centenar d’aquesta mena de centres repartits per tot el món”, han assenyalat les fonts conjuntes. El director general a Espanya de Siemens Digital Industries, José Ramón Castro, ha apuntat que els centres espanyols “desenvolupen per al mercat local, però també per a l’internacional, amb projectes que després s’implementen en molts altres països”. També ha precisat que Espanya és un mercat “líder, més que altres països importants” en l’estratègia d’innovació digital de la companyia a nivell global.