21 de junio de 2024 | Actualizado 11:36

SGS es trasllada per a penetrar al mercat del combustible del port de Barcelona

La companyia de serveis d'inspecció centralitza les seves operacions a la capital catalana en un nou laboratori pròxim al port
El delegat especial de l'Estat a la Zona Franca de Barcelona, Pere Navarro (primer per l'esquerra), el president del port de Barcelona, Lluís Salvadó (quart per la dreta) i el director general de SGS a Espanya, Alejandro González (tercer per la dreta) al costat de membres del consolat suís a Barcelona, durant la visita al nou laboratori de SGS. | E.M.

La multinacional d’assajos, inspecció i certificació SGS ha posat en marxa una nova instal·lació a la Zona Franca de Barcelona, entre els objectius de la qual està el d’incrementar la seva presència al mercat del transport de combustible del port català. L’empresa ha invertit uns cinc milions d’euros en un laboratori especialitzat en producte químic i combustibles que se situa als polígons controlats pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona, encara que a molt poca distància de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL) del recinte portuari. La nova instal·lació ocupa 1.800 metres quadrats entre dependències i exterior, i servirà per a centralitzar gran part de les operacions que SGS duia a terme en ubicacions diverses a l’entorn de la capital catalana.

“Esperem abastar més i competir més al mercat del combustible”
David Jaimez Responsable de Desenvolupament de Negoci de Petroli, Gas i Químic per a SGS España

Segons ho han plantejat la responsable del laboratori, Carmen Salgado, i el desenvolupador de negoci de SGS España per a petroli, gas i químics, David Jaimez, “encara que amb el trasllat en si no guanyem nous clients ara com ara, sí que esperem abastar més i introduir-nos més en aquest mercat específic del combustible dins del servei que realitzem al port de Barcelona”. L’empresa “amplia capacitats, que ho teníem pendent, i això ens permetrà competir més” dins d’aquest àmbit. Actualment, existeixen unes quatre empreses, a més de SGS, que també ofereixen serveis similars dins del recinte català, calculen els directius. “El 80% del laboratori” està dedicat al químic i als combustibles, ha concretat Carmen Salgado, que són els productes que més demanda d’inspecció i certificació tenen a la dàrsena barcelonina.

Així mateix, l’empresa aposta per aquest segment en vistes a una renovació del tipus d’energies que es van introduint al mercat, com per exemple l’hidrogen o els biocombustibles. “S’està començant a parlar d’aquests productes i es posa en marxa la legislació. Tenim els equips, en quan surti la legislació posem a punt la metodologia”, ha explicat la directora del laboratori, que ha afegit que SGS també acaba exercint en certa manera de “consultora” de cara a aclarir als seus clients els estàndards i requisits que es van fixant en l’àmbit de les energies verdes.

“Tenim els equips llestos per a quan surti la legislació sobre nous combustibles”
Carmen Salgado Directora del laboratori de SGS a la Zona Franca de Barcelona

Paral·lelament, el nou centre unirà activitat que aquesta companyia suïssa tenia repartida “en quatre ubicacions diferents al voltant de Barcelona”. Se centralitzen laboratori d’assaig i serveis d’inspeccions, al mateix temps que “s’optimitzen processos interns entre els nostres departaments”, ha argumentat Salgado. També creix en espai “i en capacitats analítiques” per la modernització dels equips i “l’actualització” de les mateixes instal·lacions respecte als immobles en els quals treballaven, han assenyalat els directius de SGS. A part del segment químic i energètic, el laboratori també exercirà labors d’anàlisi mediambiental, un altre aspecte demandat per part de la comunitat portuària de Barcelona, però no realitza analítiques per a altres línies de negoci de SGS amb menys sortida al port. Malgrat això, David Jaimez ha recalcat que el laboratori “també treballa donant assistència a altres clients dins de la Península” per al sector al qual serveix i molts dels clients de l’empresa són “traders internacionals que mouen la seva mercaderia per Barcelona, però no se situen al port”.

INAUGURACIÓ INSTITUCIONAL DE LA ZONA FRANCA I L’AUTORITAT PORTUÀRIA
SGS porta al voltant d’unes tres setmanes operant al nou laboratori, però ha celebrat el seu acte d’inauguració aquest dimarts i en presència de les autoritats del port de Barcelona i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Per part de l’autoritat portuària, el seu president, Lluís Salvadó, ha destacat que la funció i el laboratori de la companyia suïssa “és clau per al funcionament del port” i ha assenyalat que tant la dàrsena com l’empresa “han crescut junts” des que aquesta última es va instal·lar a Barcelona l’any 1929. El delegat especial de l’Estat a la zona franca, Pere Navarro, ha vinculat l’activitat potencial de SGS amb la de les empreses que s’instal·len a la zona franca barcelonina, especialment aquelles dedicades a l’àmbit de “la nova indústria” i que el Consorci està reunint al voltant del node que representa l’edifici DFactory.