20 de junio de 2024 | Actualizado 21:01

El port de Barcelona viatja al Canadà per a reforçar els seus projectes d’economia blava

L'autoritat portuària promociona el seu districte BlueTechPort i cerca teixir aliances en un dels centres mundials en aquest àmbit marítim
Els Tinglados de Sant Bertran, a Barcelona, acolliran les instal·lacions de BlueTechPort | E.M.

Una delegació conjunta entre el port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ha viatjat al Canadà per a teixir aliances en l’àmbit de l’economia blava. La visita, que contempla actes oficials fins al divendres, s’emmarca en la col·laboració que l’autoritat portuària va contreure amb l’ecosistema d’innovació canadenc Novarium al novembre de l’any passat i se centra, en gran manera, a potenciar BlueTechPort, el districte d’innovació i economia blava de la dàrsena catalana. Aquesta entitat està expandint la seva presència física la qual tindrà la seva seu definitiva, als Tinglados de Sant Bertran a Barcelona, i acollirà l’anomenat ‘Blue Sandbox’, un espai de proves per a startups al qual es vol atreure a les companyies canadenques.

L’autoritat portuària catalana considera la regió del Quebec i la costa est del Canadà com a latituds de referència en l’àmbit de l’economia blava. Per això, l’agenda del seu viatge reflecteix una voluntat d’observar projectes similars als que vol posar en marxa a Barcelona. Els representants del recinte i del Govern català tenen pensat visitar el port de Halifax i el seu centre d’innovació, i fer el propi amb el de Mont-real, el qual acull un centre de divulgació portuària com el que la dàrsena barcelonina obrirà a l’antiga seu de l’autoritat portuària que està en rehabilitació. Entre els actes institucionals també es compten visites a centres empresarials com al Centre for Ocean Ventures and Entrepeneurship (Nova Escòcia), en el qual figuren empreses dedicades a la tecnologia marítima, o amb companyies lligades a aquest àmbit i establertes al Quebec, com “SAF+, SIMCO, Enerkem, Premier Tech i Dimonoff”, han assenyalat fonts del port.

Així mateix, la pròpia Novarium, establerta a la província francòfona canadenca, també forma part del recorregut. I també l’agència governamental de la regió per a la inversió estrangera, Investment Quebec. L’agenda dels representants catalans inclou, a més, diverses trobades amb institucions de l’Executiu quebequès. La delegació del port de Barcelona està liderada pel seu president, Lluís Salvadó, i compta amb la seva responsable d’Innovació, Emma Cobos, altres càrrecs i el director de World Trade Center Barcelona, Carles Anglada. Aquesta empresa participada pel recinte és l’encarregada de gestionar els tinglados on se situarà BlueTechPort. Per la Generalitat han viatjat el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas, la directora de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela.