18 de julio de 2024 | Actualizado 18:22

El port de Barcelona s’interessa pels treballs d’IA de Montreal

L'autoritat portuària catalana viatja fins al port de Montreal i visita el seu centre de recerca en intel·ligència artificial
Visita i reunió de treball al Centre de Recerca en Intel·ligència Artificial (IA) de Mont-real, MILA | Autoritat Portuària de Barcelona

La delegació conjunta del port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ha visitat el Centre de Recerca en Intel·ligència Artificial (IA) de Montreal (MILA) per a estudiar possibles sinergies. Aquesta institució, finançada pels governs canadenc i quebequès, té com a objectiu ser un punt de connexió entre el món acadèmic i les necessitats de la indústria en intel·ligència artificial, i a més, desenvolupa projectes aplicables a sectors com el de la logística. Així mateix, el centre compta amb 140 experts i 120 professors especialitzats en IA, machine learning i deep learning, 1.300 investigadors i 110 patrocinadors industrials; entre els quals destaquen Google, Meta, IBM, Samsung, Nasdaq, Facebook i Microsoft.

Els representants del recinte i del Govern català també han visitat les instal·lacions del port de Montreal, on van dur a terme una reunió de treball conjunta amb el vicepresident de la dàrsena, Alain Bérard, el director de sostenibilitat, Simon Savard i el responsable d’economia blava, Guillaume Brossard. Durant la trobada, els recintes portuaris van compartir els seus desafiaments en matèria de sostenibilitat i innovació, i van repassar els projectes que actualment tenen en marxa en les seves instal·lacions. Tant el port català com el recinte canadenc són membres de chainPORT, la xarxa internacional de ports per a promoure un model portuari intel·ligent, innovador i sostenible.

El port de Montreal presta servei al Canadà, Chicago (els EUA) i la regió del mitjà oest dels Estats Units. A més, la dàrsena es troba en un procés d’ampliació de capacitat i està duent a terme diversos projectes de transició energètica i d’implantació d’energies renovables. Entre aquests projectes, des del port de Barcelona han destacat la posada en funcionament de 42 onshore power supply (OPS) i el desenvolupament de corredors verds.

BARCELONA COMPARTEIX ELS SEUS PROJECTES D’ECONOMIA BLAVA AL PORT DE HALIFAX
L’Autoritat Portuària de Barcelona i l’Executiu català també han establert sinergies amb el port de Halifax per a teixir aliances en l’àmbit de l’economia blava. Durant la seva visita a la seu del Centre d’Innovació, Planificació i Estratègia Portuària de The Pier, els membres de la delegació catalana es van reunir amb el president i conseller delegat del port de Halifax, Captain Alan Gray, i el director general de The Pier, David Thomas. El centre canadenc ha iniciat un projecte similar al BlueTechPort del port de Barcelona, amb l’objectiu de convertir-se en un hub de coneixement i innovació que aculli a empreses i iniciatives relacionades amb l’economia blava. Actualment, aquest espai està format per 53 empreses tecnològiques, socis de la cadena logística, investigadors, pymes i startups.