18 de julio de 2024 | Actualizado 18:22

L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat col·laboraran en projectes d’economia blava

Totes dues institucions han signat un protocol per a compartir estratègies que fomentin aquest àmbit a Catalunya i Barcelona
Imatge d'arxiu de Barcelona i el seu port | Autoritat Portuària de Barcelona

La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona han subscrit un protocol de col·laboració per a impulsar l’economia blava a la capital catalana i en tota la comunitat. Totes dues institucions s’emplacen a treballar conjuntament per a desenvolupar projectes en aquest àmbit econòmic, “treballant amb objectius compartits i complementaris per a avançar en el posicionament de Catalunya i Barcelona com a referents del sector al Mediterrani”. L’acord l’han signat, d’una banda, l’àrea d’Economia i Promoció Econòmica del consistori, representada pel seu gerent, Laia Claverol, mentre que per la Generalitat ha signat el seu director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela.

Segons les dades de l’entitat municipal catalana, l’economia blava ja suposa el 4,3% del seu PIB i representa l’1,4% de l’ocupació a la ciutat. El port de Barcelona és un dels seus vectors principals d’activitat, ja sigui a través de la seva dimensió logístic-portuària o a través de les noves iniciatives que està duent a terme en aquest àmbit específic, centrades sobretot en el seu districte d’innovació i economia blava, BlueTechPort, que ha estat promovent recentment.

En el marc de l’acord, l’Executiu autonòmic i el govern local es comprometen a “coimpulsar” projectes i estratègies alineats amb l’impuls de l’economia blava, i també a optimitzar els recursos econòmics “a través de la identificació d’oportunitats de finançament i cofinançament lligades al Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Agricultura, i als programes municipals d’actuació en economia blava”, assenyalen les seves fonts. Així mateix, entre els seus objectius figuren donar suport econòmic al teixit empresarial lligat a aquesta activitat, i facilitar també la creació de noves empreses que el conformin. El marc d’actuació també busca “desconcentrar i desestacionalitzar” activitats i serveis que formen part d’aquest sector, i promoure internacionalment el paper de Catalunya com a referent.